I dag blev Odense 100 år ældre

Nye arkæologiske fund afslører, at Odense i virkeligheden er 100 år ældre, end vi hidtil har troet.

Udgravningerne af Nonnebakken i Odense skal vise, hvor gammel byen egentlig er. (© Odense Bys Musseer)

Arkæologiske udgravninger af vikingeborgen Nonnebakken i Odense viser, at byen i virkeligheden er noget ældre, end eksperterne hidtil har troet.

- Meget tyder på, at Odense lidt løst anslået er 100 år ældre, siger Mads Runge, overinspektør på Odense Bys Museer og leder af udgravningerne af Nonnebakken.

Hidtil har man regnet år 988 som byens fødselsår, men nu mener arkæologerne, at Odense blev grundlagt tidligere. Specielt fundet af en såkaldt dragtnål med et motiv af en valkyrie til hest er interessant for arkæologerne.

- Det her smykke alene viser, at der har været aktivitet og kultur allerede i år 850, siger Mads Runge.

Valkyriesmykke fra ca. år 850, der er med til at gøre Odense ældre. (© Odense Bys Museer)

Udgravningen af Nonnebakken er den første af en række udgravninger, der tilsammen skal blotlægge præcis, hvor meget ældre Odense egentlig er.

En velholdt borg i byen

- Det er vigtigt, at man får Odense sat ind i den rigtige ramme. De her tidlige byer fra slutningen af vikingetiden, som Odense er en del af, de spiller en vigtig rolle i statsdannelsen, mener Mads Runge.

Vikingeborgen er en såkaldt ringborg og struktureret som Trelleborg. Borgen i Odense var 120 meter i indre diameter. Arkæologerne finder borgen attraktiv, fordi den stadig er usædvanlig velbevaret. For eksempel står borgmuren den dag i dag i en meters højde næsten hele vejen rundt.

- Vi har fået nogle nye detaljer om volden og borgens indre. Når vi har lavet analyser af vores fund, kan vi lave en meget mere præcis datering, siger Mads Runge.

Udgravningen af Nonnebakken bliver ledet af Odense Bys Museer. Arbejdet har allerede åbenbaret flere interessante fund. Det, sammenholdt med at borgen stadig står nogenlunde velholdt, gør, at museerne håber, at borgen kan blive en ny turistattraktion i Odense.

Men selvom Odense nu er 100 år ældre, er den stadig en vårhare i forhold til alderspræsidenten blandt danske byer, Ribe, som menes at være fra kort efter år 700.

Facebook
Twitter