I fremtiden kommer din nabo, når du ringer 112

Region Syddanmark vil skaffe 2100 førstehjælpere, som kan kaldes ud via alarmcentralen og hjælpe, indtil ambulancen når frem. God idé, men det må ikke blive et spareforslag, lyder det fra borgerne.

For mindre end et halvt år siden faldt Johnny Krog om med hjertestop i sit hjem i Rudkøbing. Inden ambulancen nåede frem, fik han hjælp af sin kæreste og en lokal akuthjælper. Nu vil regionen firedoble antallet af akuthjælpere, så flere kan kaldes ud og hjælpe dem, de bor i nærheden af. (Foto: Carsten Bjørn- DR Fyn © DR FYN)

43-årige Johnny Krog husker ikke meget fra den dag, han faldt om med hjertestop i sit hjem i Rudkøbing. Han sad i køkkenet med sin bærbare computer:

- Og lige pludselig holdt jeg bare op med at trække vejret.

Hans kæreste ydede førstehjælp og ringede 112, og kort efter kom en akuthjælper med en hjertestarter. På Langeland er mere end 200 borgere nemlig tilmeldt alarmcentralen, så de kan tilkaldes, hvis et menneske i nærheden af dem, har brug for førstehjælp.

Vil skaffe 2100 borgere til alarmcentralen

Johnny Krog er ikke i tvivl om, at den hurtige hjælp har været afgørende for hans liv og førlighed efter hjertestoppet.

Akuthjælpere
  • I øjeblikket er cirka 500 akuthjælpere fra 22 akuthjælper- og nødbehandlerordninger koblet direkte op på Region Syddanmarks AMK Vagtcentral i Odense.
  • Det betyder at vagtcentralen kan kalde dem ud via deres mobiltelefon og bede dem hjælpe, indtil ambulancen når frem.
  • Når en akuthjælper er blevet kaldt og har accepteret opgaven, er der direkte kontakt mellem akuthjælperen og personalet på vagtcentralen, som også kan se akuthjælperen på vagtcentralens kort.
  • For at blive tilmeldt som førstehjælper skal man minimum have gennemført Dansk Førstehjælpsråds 7 timers medborgerførstehjælpskursus.
  • Region Syddanmark vil nu i samarbejde med Dansk Folkehjælp uddanne yderligere 1600 danskere, der skal kunne kaldes ud og give førstehjælp.

- Ellers havde jeg ikke stået her i dag. Min kæreste kunne noget, men jeg kom først rigtig tilbage, da jeg fik to stød af en hjertestarter, siger Johnny Krog.

Region Syddanmark har allerede tilknyttet godt 500 frivillige akuthjælpere. De kan kaldes ud via den centrale vagtcentral, der tager imod alle 112-opkald om sygdom og skade. Men står det til regionen, skal der langt flere til.

Sammen med Dansk Folkehjælp vil regionen nu uddanne yderligere 1600 akuthjælpere - altså frivillige, der kan tilkalde og hjælpe indtil ambulancen når frem.

Må ikke blive et spareforslag

Og det er en god idé, men det må ikke blive en undskyldning for at spare på ambulancer i udkantsområder lyder advarslen fra Langeland.

- Vi er de første hænder, der kommer hurtigt frem. Hurtigere end ambulancen. Men det kan aldrig stå alene. Og vi kan ikke erstatte det, som de professionelle gør, når de kommer frem, siger Malene Bræmhøj, der har været akuthjælper i fem år og har rykket ud mere end 50 gange.

Hos Region Syddanmark afviser formanden for det præhospitale udvalg, Thyge Nielsen (V), at flere akuthjælpere vil betyde længere responstid for akutbiler og ambulancer.

- Slet ikke. Men vi kan ikke være der lige så hurtigt, som de mennesker, der er i nærheden og kan førstehjælp. Vi har alle et ansvar for os selv og vores nærmeste og førstehjælp kan være det, der gør forskellen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.