Når 75-årige Ib Hansen og hans kone Lene skal i kontakt med sygehuset, åbner de ipad’en hjemme i køkkenet i huset i Nr. Lyndelse på Fyn. Frem toner sygeplejerske Lene Munk.
- Hvordan går det? spørger sygeplejersken, og Ib og hans kone kan fortælle, at de seneste dage faktisk har været rigtig gode. Det kan måske skyldes ændringer i Ibs medicin, forklarer Lene Munk, der også lægger mærke til, at Ib har en god kulør i ansigtet i dag.
Ib Hansen har tarmkræft og er uhelbredeligt syg. Og i den sidste tid af hans liv er han tilknyttet Palliativt Team Fyn. Her tilbyder de videokonsultationer til uhelbredeligt syge som Ib.
- Det er rigtig smart. Det betyder, at jeg ikke skal ud af huset, og det er ikke så langt køre for min kone, og vi kan få hurtig kontakt, siger Ib Hansen.
Video giver mere viden
Normalt bliver uhelbredeligt syge patienter, der bor hjemme, tilbudt at sygeplejersken efter første hjemmebesøg kan foretage opfølgende telefonkonsultationer, indtil der igen er behov for hjemmebesøg.
Men nu kan det i stedet ske via video.
- Der sker noget helt andet, når vi har billede på. Mimikken og kropssproget giver mig langt mere viden, end jeg ellers ville have fået blot ved at ringe, fortæller sygeplejerske Lene Munk.
Hun oplever, at videoen giver hende mulighed for at fange signaler, der kan være svære at fange via telefonen.
I et tilfælde havde hun haft flere telefonkonsultationer med en døende mand, som over telefonen lød på stort set samme måde hver gang og gav udtryk for, at hans situation var stort set uændret.
Først da hun fik billede på samtalen, kunne hun se, at hans tilstand var forværret, og han havde brug for en anden hjælp, end hun hidtil havde troet, og hun kunne straks sætte gang i den hjælp, han havde brug for.
- Det er ikke sikkert vi havde fanget det, hvis vi blot havde ringet, siger Lene Munk.
Tæskelet
Videokonsultationer til palliative patienter er ikke tidligere blevet brugt i Danmark, men har kørt som forsøg på Odense Universitetshospital. De positive erfaringer fra projektet betyder, at det nu bliver et fast tilbud sammen med telefonsamtaler til de familier, der bliver tilknyttet Palliativt Team Fyn.
- Det er ikke kun en fordel for patienterne at erstatte telefonsamtaler med video. Det beriger os som læger og sygeplejersker, og det er jo tæskelet rent teknisk, så nogle gange kan man godt undre sig over, hvorfor vi dog ikke har indført det noget før, siger overlæge Jesper Isaksen, Palliativt Team Fyn.
Omkring 600 uhelbredeligt syge fynboer bliver hvert år tilknyttet Palliativt Fyn, og her vurderer man, at langt de fleste i fremtiden vil kunne få videokonsultationer. De bliver også tilbudt, at pårørende fra et andet sted i landet kan koble sig på samtalen, hvis der er behov for det.
- Vi er alle sammen vanemennesker, og det tager tid at få kørt nye rutiner ind, men faktisk vil det kunne lade sig gøre at få de fleste af os på videokonsultationer inden for forholdsvis kort tid, siger overlæge Jesper Isaksen.
Sparer kræfter og tid
Langt de fleste patienter, der bliver tilknyttet Palliativt Team, er kræftpatienter. Og hos Kræftens Bekæmpelse ser man store perspektiver i at erstatte telefonsamtaler med videokonsulationer.
- Når man er sidst i livet, så vil man gerne spare på både tiden og kræfterne. Og så er det en rigtig god idé at kunne have en samtale hjemme hos sig selv, i stedet for måske at skulle bruge en hel dag på at tage på sygehuset. Og med video er det samtale ansigt til ansigt, og det er vigtigt, siger Laila Walther, afdelingchef i Kræftens Bekæmpelse.
Ib og Lene Hansen er enige:
- Det er langt bedre end en telefonsamtale, og faktisk synes jeg ikke, der er nogen forskel på, om vi sad i samme rum, eller om vi sidder sammen via ipad, siger Lene Hansen.