Ingen bedøvelse, tak! App giver børn tryghed i MR-scanner

OUH har stor succes med børnevenlig app, der nedsætter antal af scanninger i fuld narkose.

På Odense Universitetshospital bruger radiograferne en halv time på at berolige børnene inden MR-scanning. Børnene får blandt andet lov til at bruge app'en 'HC And'.

Selv om man er omgivet af hvide kitler og sterile operationsstuer, skal man som barn føle sig tryg på hospitalet.

Derfor har Odense Universitetshospital udviklet den såkaldte ’HC And’ som er en app for børn, hvor figuren HC And oplever alt det, som børnene skal igennem, når de kommer på hospitalet.

Figuren skal gøre børnene trygge ved hospitalet og give dem en genkendelighed - eksempelvis når de skal i MR scanneren.

- Børnene får reduceret den angst, de kan have, og de lærer at mestre de ting, de skal igennem, forklarer Lone Møller, der er oversygeplejerske på Odense Universitetshospital.

En halv time til at berolige børnene

Man kan sagtens bruge app’en hjemmefra, men det er langt fra alle, der får det gjort. Derfor har radiograferne, som arbejder med MR-scanneren på Odense Universitetshospital, efter sommerferien indført det som en fast procedure at bruge en halv time med børnene, inden de scannes. Via app’en gennemgår de, hvad der skal ske, og det har givet gode resultater.

Antallet af børn i procent, som blev MR-scannet i fuld narkose.

- Vi har lavet nogle optællinger, og i alderen 4-9 år kan vi se, at vi har halveret antallet af børn, der har brug for at blive fuldt bedøvet til scanningen i år i forhold til for to år siden, så det har rigtig meget at sige, fortæller radiograf Signe Olloni.

Oskar Nissen på 6 år, er et af de børn, som for nylig skulle igennem MR-scanneren. Han klarede det uden bedøvelse måske på grund af forberedelsen med ’HC And’.

- Jeg synes, at ’HC And’ er en virkelig fin app, og så var det en mega god overraskelse, at du kunne se film – det hjalp ligesom på det, fortæller Ditte Pedersen, som er mor til Oskar.

App'en 'HC And' er et univers, der med tegneseriefiguren viser, hvordan det hele foregår i børnehøjde. (Foto: Dr Fyn)

Fald i antallet af bedøvelser

Odense Universitetshospital scanner årligt cirka 500 børn i alderen fire til ni år. En MR-scanning varer som regel mellem 20 og 40 minutter, og det kan være længe at ligge stille for et barn, derfor bedøvede man ofte børn tidligere.

Antallet af seksårige, som blev scannet i fuld narkose er gået fra fire ud af ti i 2015 til to ud af ti i 2017.

- Vi forventer, at tallene for børn, der skal bedøves til MR scanning, vil blive endnu lavere i fremtiden, nu hvor vi har indført som en fast procedure, siger Signe Olloni.

Fremover kommer børnene også til at møde HC And og hans oplevelser, når han bliver malet på væggen ved scanneren.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.