Sygdom og sociale problemer plager mange beboere i Vollsmose.
Alligevel må de næsten 10.000 borgere i Odense-bydelen tage ud af området, hvis de får brug for en konsultation hos deres praktiserende læge. Sådan har det været siden efteråret 2004 – og sådan bliver det formentlig ved med at være.
Gennem to år har Odense Kommune og Region Syddanmark forsøgt at få etableret et lægehus i området, men forsøget ser nu ud til at være slået fejl.
Det var ellers et enigt sundhedsudvalg i Odense Kommune, der besluttede at arbejde for det. Men formand Kasper Ejlertsen (S) erkender, at det ikke kommer til at ske, som det ser ud lige nu.
- Løbet er i hvert fald kørt i forhold til at få en lægeklinik, som vi ellers har forsøgt i lang tid. Det er ikke lykkes, og så må vi se, hvordan vi bedst kan sikre sundheden i Vollsmose, siger han.
Som tegn på, at lægeklinikken ikke bliver til noget, kan man se, at den million kroner, som Odense Kommune årligt har afsat fra Sundhedspuljerne til lægeklinikken i Vollsmose, nu prioriteres til andre indsatser.
Forundret beboerformand
61-årige Bjarne Andersen, der er førtidspensionist og beboerformand i området Fyrreparken i bydelen, mener, det er for dårligt, at det ikke kan lade sig gøre at trække læger til Vollsmose.
- En læge er noget af det, som folk herude efterspørger allermest. Det giver en form for tryghed, at man har det tæt på, siger han.
Selv har han boet i Vollsmose i 20 år, men har haft læge i midtbyen. Han hører dog om mange, der har svært ved at få en læge tæt på, hvor de bor, fordi mange læger i det centrale Odense har lukket for patienttilgang.
- Du skal faktisk uden for Odense for at finde en læge, og det kan godt blive lidt problematisk. Det kan ikke være rigtigt i en storby som Odense, siger han.
Bjarne Andersen synes, at politikerne har svigtet beboerne i området.
- Jeg forstår ikke, hvorfor politikerne ikke kunne blive enige og få et samarbejde op at stå omkring at få et lægehus til Vollsmose. Man skulle have gjort det mere attraktivt, siger han.
Ikke tilhænger af en lægeklinik i Vollsmose
I Region Syddanmark var Bo Libergren (V), der er formand for Udvalget for det nære sundhedsvæsen, ikke med i det flertal, der sendte de to ydernumre til Vollsmose.
Han mener ikke, at en lægeklinik vil være løsningen på de sundhedsmæssige problemer, der er i området.
- Jeg har hele tiden haft den opfattelse, at det var rigtig svært at trække nogen læger til Vollsmose, og også at det måske ikke ville løse ret mange ting at bringe nogle læger tættere på, siger han.
I stedet bør man fokusere kræfterne på at løse de bestemte sociale og sundhedsmæssige problemer, som beboerne kæmper med, mener han.
Heller ikke de praktiserende lægers organisation, PLO, har været tilhænger af forsøget. Praktiserende læge Morten Svenning Nielsen, der er formand for PLO-Odense, mener ikke, at der er et behov for en lægeklinik i Vollsmose.
- De har jo adgang til læger andre steder i byen, og derfor må man betragte ønsket om en lægeklinik i Vollsmose som et sympatisk politisk funderet tiltag, siger han.
Bevarer et spinkelt håb
Frem mod 2030 skal Vollsmose gennemgå en større forvandling. Som led i ghettopakken skal andelen af almene familieboliger bringes ned til højst 40 procent. Det betyder, at 1.000 almene boliger bliver revet ned. De tilbageværende boliger bliver renoveret, og der bliver bygget 1.600 nye private boliger samt arealer til erhverv og kommunale formål.
Det får beboerformand Bjarne Andersen til at nære et spinkelt håb om, at det måske alligevel vil lykkes at få en fast læge tilknyttet Vollsmose:
- Nu har vi en jordemoder og en sundhedsplejerske herude, og så kunne det være oplagt at få en læge, en tandlæge og en kiropraktor koblet på. Det var der mange, der ville blive ekstremt glade for. Især de ældre og gangbesværede, så de ikke skal have en taxa for at komme til lægen.