Ingen praktikpenge presser kommuner

Manglende støtte gør det svært at finde praktikpladser til udsatte unge.

Førhen fik hver virksomhed, der havde en EGU-elev i praktik 30 kroner pr. time. Men dette tilskud er nu bortfaldet. (© Colourbox)

Det er blevet for svært at skaffe praktikplads til de udsatte unge, der tager en erhvervsgrunduddannelse (EGU). Det mener man i Nyborg Kommune.

Tidligere var det muligt at give virksomhederne et tilskud på 30 kroner per time for at tage en EGU-praktikant, men den mulighed forsvandt sidste år. Det giver problemer, mener Vibeke Ejlertsen, formanden for beskæftigelsesudvalget i Nyborg.

- Det er nu blevet svært at få en privat arbejdsgiver til at tage en elev, som måske har andre udfordringer end en ordinær elev, når prisen er den samme, siger hun.

Uddannelsen er målrettet de unge, som ikke er i stand til at gennemføre en almindelig erhvervsuddannelse, og derfor vælger EGU-uddannelsen, som har mere praktik end den klassiske vej til en erhvervsuddannelse.

Brev til ministre

Derfor sender Nyborg Kommunes beskæftigelsesudvalg nu et brev til beskæftigelsesminister Jørn Neergard Larsen (V) og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

Vibeke Ejlertsen håber på, at regeringen vil tage problemet op.

- Jeg håber på at der er nogen, der har overset, at dette er en udfordring. For der er også krav til, at stort set alle unge i dag skal have en uddannelse, siger hun.

Nyborg Kommune har i sit budget for 2016-2019 sat 500.000 kroner af årligt til at oprette flere praktikpladser til EGU-eleverne. Men det er ulovligt at lave et decideret tilskud som det tidligere på 30 kroner.

Flere kæmper med problemet

Nyborgs udfordring med EGU-støtten er ikke unik. Morten Weiss-Pedersen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Middelfart Kommune, nikker også genkendende til problematikken.

- Det er en stor hindring for, at de kommer i praktik eller arbejde, så det er en rigtig dårlig ide at fjerne støtten. Derfor bakker vi fuldt op om Nyborg Kommunes henvendelse til de to ministre, siger han.

Det samme gør sig gældende i Faaborg-Midtfyn og Nordfyns Kommune, hvor man også har svært ved at skaffe praktikpladser til de unge.

Hanne Pontoppidan, Formand for Uddannelsesforbundet er ikke i tvivl om, at udfordringen med EGU-praktikpladser er en landsdækkende udfordring. Hun frygter nu for EGU-uddannelserne som helhed.

- Det er rigtig vigtigt, at man sørger for altid at have et uddannelsestilbud, som er relevant. Der har EGU været et rigtig godt tilbud i forhold til en bestemt gruppe af unge, og den mulighed er jeg bange for, at man er ved at udhule.

Problem tages alvorligt

Jens Henrik Thuelsen Dahl, der er uddannelses- og forskningsordfører for Dansk Folkeparti tager kommunernes opråb alvorligt.

- Det er netop de grupper, som vi ved, har det svært, og kernen i EGU-uddannelser er, at de unge kommer ud i virksomhederne og får den erhvervskontakt, der er så vigtig. Vi skal ikke gøre det endnu sværere, så når kommunerne mener, at det manglende tilskud gør det vanskeligt, skal vi seriøst overveje om der ikke skal justeres på det, siger han.

Uddannelsesordføreren vil nu gå i dialog for at afdække problemet.

- Det er vigtigt at se på hele paletten med muligheder. Vi skal have en dialog med kommunerne og arbejdsgiverne. Er det tilskuddet på de 30 kroner, der er afgørende, eller skal der andre tiltag til? Uanset hvad skal der ses på det, for kernen er at give de unge mennesker den uddannelse, der gør at de kan komme ud og få et job, lyder det fra Jens Henrik Thuelsen Dahl.

FacebookTwitter