Jagtbutikker får store bøder for salg af almindelige foldeknive

Det er alt for svært at overskue, hvornår foldeknivene er ulovlige, mener indehaver af jagtbutik, der har fået en bøde på 100.000 kroner.

Foldeknive må ikke kunne åbnes med kun én hånd, siger loven. Men der er tvivl om ikke alle foldeknive i princippet kan åbnes på den måde. (© Colourbox)

Helt almindelige jagtknive og schweizerknive kan være ulovlige, hvis de kan åbnes med én hånd. Ifølge bekendtgørelsen om våben og ammunition, vil de nemlig blive betragtet som enhåndsbetjente foldeknive.

Det rammer jagt- og fiskeributikker.

I næste uge skal indehaveren af Michaels Jagt & Fiskeri i Svendborg møde i retten, fordi han nægter at betale en bøde for at sælge ulovlige knive.

- Alle foldeknive kan i princippet betjenes med en hånd, hvis man bøvler længe nok, siger Lars Olsson, der er indehaver af butikken.

Fik bøde på 100.000 kroner

Han mener, at loven burde skelne mellem, om knivene er konstrueret til at være enhåndsbetjente - eller om de kan enhåndsbetjenes.

Butikken fik ved en aktion i december 2013 beslaglagt 65 knive af politiet, og er nu blevet præsenteret for en bøde på 100.000 kroner.

Og Svendborg-butikken er ikke den eneste. Alene på Fyn har to andre knivforhandlere også fået bøder.

Afprøvet af betjente

Knivene blev under aktionen afprøvet af betjente, som konfiskerede alle de knive, som de kunne åbne med een hånd.

Ifølge Michael Olesen er det en alt for tilfældig metode at teste knivene på. Nogle gange vil en kniv nemlig være ulovlig - andre gange ikke - alt efter hvem der afprøver den.

Lars Olsson mener, at retssikkerheden halter på området, og derfor vil han nu have afprøvet sagen i retten.

Vil have kigget på loven

Socialemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, siger, at der ikke er nogen undskyldning for at sælge ulovlige knive.

Men hun erkender, at reglerne er lige stramme nok. Hun har derfor bedt Justitsministeriet om at kigge på sagen. 

- Vi kan se, at loven måske er lige rigid nok, og at mennesker, der har et fuldt lovligt ærinde med de her knive har fået store bøder, siger Trine Bramsen.

- En jæger har brug for en kniv

Lars Olssons input til en justering af reglerne er, at man burde kigge på, om kniven har et anerkendelsesværdigt formål.

- En jæger har brug for en kniv, når han går på jagt. En fisker, når han fisker. Det er anerkendelsesværdige formål, mener Lars Olsson.

Til gengæld mener Lars Olsson ikke, at det er et anerkendelsværdigt formål at rende rundt med en kniv inde i byen klokken to om natten. Reglerne blev i sin tid strammet for at stoppe mange knivoverfald i nattelivet.