Jagten på bomber og amerikansk soldat fortsætter ved flyvrag

De kommende dage skal vise, om resterne af en amerikansk soldat ligger ved flyvraget ud for Langelands kyst.

Se indslaget om flyet der skulle have bombet i Polen men endte på bunden af havet ved Langeland.

Efter flere ugers ventetid var søværnet tirsdag for første gang nede ved det nedstyrtede bombefly fra Anden Verdenskrig, som er dukket op i havet ud for Langelands kyst.

Her sprængte de blandt andet to af de bomber, flyet havde med sig, men undersøgelserne fortsætter resten af ugen, for der er stadig meget, man gerne vil have undersøgt.

- Vi fortsætter eftersøgningen efter de her flybomber. Efter hvad vi kan se i de historiske arkiver, burde den have ti bomber ombord, så vi vil gerne finde de resterende otte, og vi har også fundet nogle af dem, siger Bo Petersen, der er næstkomandrende for Søværnets Dykkerkorps.

- Vi vil bruge de næste par dage til at bortsprænge dem og gøre vraget sikkert nok til, at vi kan fortsætte vores undersøgelser.

Bombeflyet blev fundet i farvandet syd for Langeland i starten af september. Det forlyder dog, at flyet har været en kendt hemmelighed blandt fritidsdykkere i flere år.

Formentlig et amerikansk fly

Da flyet blev fundet i september, var buddet fra Forsvaret, at der var tale om et britisk fly.

Senere research viste, at der meget vel kunne være tale om et amerikansk fly af typen B24.

Flyet var i juni 1944 en del af en mission, der skulle til byen Police i Polen for at bombe et olieraffinaderi, hvor store dele af nazitysklands brændstof blev produceret.

De foreløbige fund har kun styrket den teori, men man vil gerne undersøge det endnu nærmere.

Derfor bliver bomberne i de kommende dage nænsomt fragtet op til overfladen for at blive sprængt med god afstand til vraget.

- Det er for at bevare vraget i den tilstand, det er i nu, så vi kan foretage yderligere undersøgelser for de amerikanske myndigheder, der ønsker dokumentation af, hvad det er for et fly, der ligger dernede, siger Bo Petersen.

Forsvaret har løbende været i kontakt med den amerikanske ambassade for at kunne være i stand til identificere flyet endeligt.

- Vi har fået serienumrene på de maskingeværer, der skulle have været ombord på flyet, så vi kan afgøre det endeligt, fortæller Lars Møller Pedersen, der er orlogskaptajn i Søværnet.

Udover bomber og maskingeværer håber man på at finde den mand, man formoder styrtede ned med B24-flyet.

25.000 soldaters kroppe er aldrig blevet fundet, selvom man ved, at de er blevet slået ihjel i Europa under Anden Verdenskrig, og der bliver ført nøje kontrol med de soldater, der stadig kan dukke op.

- Det er ikke ofte, at de her vrag kommer til vores kendskab, så derfor er det interessant for os at få afdækket historien bag flyet. Hvis der er efterladte dernede, kan vi få dokumenteret hvem det er, så eventuelle nulevende familiemedlemmer kan få vished om, hvad der er sket med den person, siger Bo Petersen.

Derfor var der også repræsentanter fra det amerikanske millitær med på turen ud til vraget.

- For os er det vigtigt og forbundet med mange følelser at gøre bedst muligt rede for, hvad der skete med disse personer, fortæller Trevor Gersten, der er oberstløjtnant i US Air Force.

Det fly, som man formoder er blevet til det vrag, der nu ligger 20 meter under havoverfladen, styrtede ned, da det fløj sammen med et andet fly.

Flere af besætningens medlemmer nåede ud med faldskærm, men der er altså en enkelt soldat, som man aldrig har fundet.

Håber på godt vejr

Hvis Søværnet skal nå i mål i løbet af denne uge med at få sprængt alle bomberne, kræver det, at vejr- og vandforhold arter sig på den rigtige måde.

- Vi vil gerne have, at der ikke er ret meget strøm. Lige så snart der er meget strøm, betyder det, at dykkerne ikke kan arbejde lige så godt og komme lige så nemt omkring dernede, siger Bo Petersen.

- Vi håber meget på, at vi kan være færdige på fredag. Det kræver, at omstændighederne er på plads i forhold til god sigtbarhed og god strøm. Så mener jeg, at vi kan nå det, siger han.

Facebook
Twitter