'Jeg skal nok sørge for, at du ikke kommer herfra i live': Fængselsdom for trusler mod fodbolddommer

For første gang har trusler på fodboldbanen ført til dom i retten.

Truslerne faldt i en kamp, der fandt sted i 2018. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Berlingske)

Mange fodboldspillere på alle niveauer har råbt efter dommeren i kampens hede, men der er en grænse for, hvad man kan tillade sig at sende af sted af ukvemsord.

Det slog Retten i Odense i dag fast, da en 28-årig mand blev idømt 20 dages betinget fængsel og 40 timers samfundstjeneste for at have fremsat trusler under en seriekamp i 2018 mellem Odenseklubberne FC Avrasya og Kildemosen Boldklub.

- Jeg skal nok sørge for, at du ikke kommer herfra i live, lød det i løbet af kampen fra en af FC Avrasyas spillere, og det førte altså i dag til en dom.

Der er tidligere faldet domme for vold mod fodbolddommere, men ikke for trusler.

'Uacceptabel opførsel'

I Fyns Fodbolddommerklub er man tilfredse med afgørelsen i retten.

- Det er en fuldstændig uacceptabel opførsel. Det er dejligt for os, at der er faldet dom, og det er vi utrolig glade for, siger Mathias Bjørnø Christensen, der er formand for foreningen.

Han vil ikke kommentere straffen til den 28-årige mand, der modtog dommen på stedet.

- Det ligger ikke i vores regi at vurdere det. Vi er glade for, at der er afsagt en dom, og at der på den måde er sagt, at den her opførsel skal man ikke finde sig i som fodbolddommer, siger Mathias Bjørnø Christensen.

Hos DBU Fyn vil man ikke udtale sig specifikt om dommen, og gør opmærksom på, at sagen allerede har kørt i DBUs interne system.

- Der er givet karantæne, og så står det så enhver frit for også at lave et søgsmål, og det er der så gjort her, siger Claus Gram Pedersen, der er administrationschef hos DBU Fyn.

Hårdere tone

Hos Fyns Fodbolddommerklub håber man, at dommen kan komme til at skubbe opførslen på landets fodboldbaner i den rigtige retning. For det er der behov for, mener formanden. Selvom de officielle tal hos DBU ikke indikerer det, så mener foreningen, at trusler forekommer oftere end tidligere.

- Tonen er blevet væsentlig mere rå. Som fodbolddommer skal man stå model til markant mere, end man skulle for ti eller 15 år siden, mener Mathias Bjørnø Christensen.

Det er hans håb, at det ændrer sig nu.

- Nu ved de, at det har den mulige konsekvens, at der kan komme pletter på straffeattesten. Fra nu af vil det ikke være omkostningsfrit i det danske retssystem at komme med trusler på fodboldbanen, mener formand for Fyns Fodbolddommerklub, Mathias Bjørnø Christensen.