Jenan stillede op til Folketinget, mens han var sygemeldt: Så tog kommunen hans ydelse

Sagen bliver nu rejst for den nye social- og indenrigsminister.

Jenan Jamil Bozo stillede op for Kristendemokraterne, fordi han havde stor politisk interesse, forklarer han. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Skal man have frataget sin ydelse fra kommunen, hvis man er sygemeldt og alligevel stiller op til Folketinget?

Det spørgsmål vil formanden for Kristendemokraterne på Fyn, Michael Jensen, stille den nye social- og indenrigsminister, Astrid Krag (S), efter at den fynske folketingskandidat, Jenan Jamil Bozo, under det seneste folketingsvalg fik frataget sin ressourceforløbsydelse af Odense Kommune.

- Vi skriver til hende (ministeren, red.) og beder hende forklare, hvordan reglerne skal fortolkes, siger Michael Jensen, som mener, at den afgørelse, Odense Kommune traf i sagen, var udemokratisk.

Jenan Jamil Bozo valgte at stille op til folketingsvalget for Kristendemokraterne, efter længere tids sygdom, der var endt i et jobafklaringsforløb, som skulle hjælpe ham med at komme tilbage i beskæftigelse.

Da Odense Kommune fandt ud af, at han stillede op som folketingskandidat, fik han frataget sin ressourceforløbsydelse, fordi kommunen mente, at han dermed var rask.

Det undrer Jenan Jamil Bozo.

- Det handler ikke om pengene, men om principperne i det. Man skal ikke presse syge folk eller mig personligt, siger han.

Blev presset til at skrive under

Jenan Jamil Bozo var sygemeldt med stress, men havde været i gang med jobtræning.

I slutningen af maj blev han kontaktet af sin sagsbehandler i kommunen, som havde set, at han stillede op til folketingsvalget, så han blev bedt om at komme til møde.

Brev fra Odense Kommune d. 28. maj 2019.

Til mødet i kommunen sad han over for to sagsbehandlere. Ifølge Jenan Jamil Bozo tvang de ham til at skrive under på, at han var raskmeldt.

- Jeg tænkte hold da op, sådan behandler man da ikke folk; kalder mig til samtale og sætter to sagsbehandlere til at presse mig til at underskrive. Det kan da ikke være Danmark, siger Jenan Jamil Bozo og fortsætter:

- Man skal ikke presse folk på den måde. Man skal give en chance til mennesker for at overleve og ikke blive mere syg, siger han.

Formanden for Kristendemokraterne på Fyn, Michael Jensen, vil skrive til social- og indenrigsminister Astrid Krag (S), fordi han mener, Jenan Jamil Bozos sag er principiel. (Foto: Anne Mette Dam Thrane - DR Fyn)

En principiel sag

Jenan Jamil Bozo valgte at stille op til Folketinget, fordi han havde stor politisk interesse, forklarer han.

Han er tidligere byrådsmedlem og formand for Flygtinge- og Indvandrerrådet i Odense Kommune og tænkte, at hans politiske baggrund kunne bidrage med noget i valgkampen.

- Jeg synes, at alle mennesker har ret til at stille op på trods af deres handicapbaggrund eller andet, siger han.

Formanden for Kristendemokraterne på Fyn er forundret over forløbet.

- Jeg synes, det er helt urimeligt, siger Michael Jensen.

Alle borgere har ret til at være en del af demokratiet, mener han.

- Det her er en principiel sag for os. Alle skal kunne stille op uden at risikere at blive frataget noget økonomisk støtte fra kommunen, siger Michael Jensen.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Odense Kommune, men de ønsker ikke at udtale sig i sagen, da det er en personsag.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk