Jo koldere, jo dyrere: 500 lejere i Svendborg får testet deres indeklima

Et nyt projekt skal sørge for, at beboerne får et sundere indeklima.

Rie Skov er nødt til at have styr på indeklimaet. Der skal luftes ud med gennemtræk mindst tre gange om dagen. (Foto: Charlotte Flyvberg)

På væggen i Rie Skovs lejlighed hænger en lille hvid plastikæske.

Det er et såkaldt IC-meter, som hvert femte minut måler temperaturen, luftfugtigheden og CO2-indholdet i rummet.

Bygge- og boligadministrationen Domea har siden årsskiftet sammen med det almennyttige boligselskab BSB i Svendborg forsøgt at skabe et bedre indeklima i de tre boligafdelinger Toftemarken, Klintemarken og Frilandsvej.

Og det kræver en indsats fra beboerne.

Hvis det bliver for koldt, bliver varmeregningen dyrere

Når projektet er fuldt rullet ud, har 1.000 lejere sagt 'farvel' til den traditionelle varmeregning og 'goddag' til et dynamisk varmeregnskab.

IC-meteret måler luftfugtighed, temperatur og CO2-indhold Rie Skovs lejlighed i Svendborg. (Foto: Charlotte Flyvberg)

Det betyder, at Rie Skov faktisk kan ende med at få en dyrere varmeregning, selvom hun skruer ned for varmen, og temperaturen falder til under 18 grader.

Det samme vil ske, hvis hun skruer op, og temperaturen overstiger 22 grader. Prisen afhænger altså ikke længere af varmeforbruget, men af, hvor godt hun har styr på sit indeklima.

Hver måned får hun en opgørelse over, hvor godt det går.

- Jeg kan se, at jeg har haft det for varmt i alle vintermånederne, og at det har en indvirkning på luftfugtigheden, som har været for lav.

Indholdet af CO2 har hun til gengæld helt styr på, fordi ejendommen, som hun bor i, har fået nyt ventilationssystem.

Syge beboere og bygninger

I andre af boligselskabets lejligheder har der omvendt været for høj luftfugtighed og for lav varme. Det har blandt andet betydet mange tilfælde af skimmelsvamp.

Derfor kan det dynamiske varmeregnskab, der nu bliver testet, hjælpe med at gøre beboerne sundere.

- Vi har sager med folk, der bliver syge på grund af dårligt indeklima. Så det er godt, at der kommer fokus på det, siger chefjurist i Lejernes Landsorganisation, Anders Svendsen.

Han understreger dog, at et godt indeklima aldrig kan være beboernes ansvar alene. Det kræver også, at boligerne er udstyret med ordentlig ventilation, hvilket også kan være med til at holde bygningerne sunde.

- Hvis der er et godt indeklima, så holder boligen også længere. Så bliver det billigere at bo i lejligheden, fordi vi ikke gentagne gange skal renovere den efter angreb fra skimmelsvamp eller andet, siger driftsleder i boligselskabet BSB i Svendborg, Casper Nilsson.

Tre måneder efter beboerne i Toftemarken har modtaget IC-meteret, må han dog erkende, at ikke alle har været lige glade for at være med i projektet.

- En del har været rigtig skeptiske. Der har været en naturlig 'hvad er nu det, det går ud over vores økonomi'-frygt. Men efter vi er begyndt at afregne og har snakket med beboerne, så synes jeg, de har taget rigtig godt imod det.

Faktisk har nogle af beboerne fået et bedre indeklima, fortæller han.

- De beboere, der går op i det, får et bedre indeklima, kan vi se. Nogle har også lidt sværere ved det. Det kan være, de har levet med den gamle afregningsform i mange år. Men det kommer, siger Casper Nilsson.

Senere i år tilslutter boligafdelingen Gadekærvej i Valby sig projektet, og næste år gør boligafdelingen Jægermarken i Svendborg det samme.

Projektet løber frem til 2021, hvor det skal evalueres af Statens Byggeforskningsinstitut.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk