Johns kamp for at bevise sin danskhed forarger politikere: 'Det er noget af det mest vanvittige'

Ordfører vil bringe sagen op for ministeren. Men ministeren lægger ikke op til at ændre regler.

John Ville Rasmussen har været på jagt efter adskillige dokumenter for at bevise sin danske indfødsret. (Foto: Grafik: Søren Søgaard Hygum)

Det er kritisabelt, at John Ville Rasmussen skal kæmpe med at dokumentere sin danskhed efter at have boet i Danmark og haft dansk pas det meste af sit liv.

Det mener flere politikere på Christiansborg, efter DR Nyheder i dag fortalte om sagen, hvor den 69-årige arkitekts statsborgerskab pludselig er blevet usikkert.

John Ville Rasmussen blev født i Venezuela af danske forældre, men kom til Danmark, da han var fire år gammel, og han har siden boet i Danmark.

Han har taget en uddannelse, er blevet indkaldt til værnepligt, og han har arbejdet og stiftet familie i Danmark.

Men nu kræver Udlændinge- og Integrationsministeriet, at John Ville Rasmussen kan fremvise sin fødselsattest og sine forældres oprindelige vielsesattest for at bevise, at de er danske.

Det er indtil videre ikke lykkedes for John Ville Rasmussen at skaffe de snart 70 år gamle dokumenter. Blandt andet fordi fødselsattesten er blevet udfærdiget i Venezuela.

Det er ifølge Andreas Steenberg, der er indfødsretsordfører for Det Radikale Venstre, en håbløs behandling af en borger.

- Jeg synes, det er noget af det mest vanvittige, jeg nogensinde har hørt. Manden har boet i Danmark i 60 år, og så finder man lige pludselig ud af, man ikke tror på, at hans forældre var danskere, siger han.

Vil tage sagen op med ministeren

Hvis John Ville Rasmussen ikke kan få lov til at beholde sit statsborgerskab, er det uvist, hvad det får af betydning for ham og hans familie.

Hans kone er amerikaner og har haft permanent opholdstilladelse siden 1988, fordi han var dansk statsborger. Begge deres børn har fået dansk statsborgerskab qua deres far.

Døtrene på 28 og 32 år har både amerikansk og dansk statsborgerskab. (Foto: Tore Bønke Jeppesen)

Det var da den ene datter skulle have fornyet sit pas i USA, at det blev aktuelt for John Ville Rasmussen at få de danske myndigheder til at bekræfte hans danske statsborgerskab. Men det har altså endnu ikke kunnet lade sig gøre.

SF’s medlem af indfødsretsudvalget, Halime Oguz, er enig i kritikken og vil tage sagen op med udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S).

- Jeg vil forsøge at tage det her op med ministeren og indfødsretsudvalget og så prøve at finde ud af, hvad det er for nogle regler, vi har tilrettelagt. For hvis de skal ramme ganske almindelige danske statsborgere, så er de ikke tilrettelagt rigtigt, mener hun.

Enhedslistens indfødsretsordfører Peder Hvelplund vil også kigge på reglerne for at undgå lignende scenarier.

- Det er en fuldstændig absurd situation, som borgeren er blevet sat i. Det illustrerer bare det regelhelvede og den nidkærhed, som de regler bliver administreret med i dag, siger han.

Peder Hvelplund mener faktisk, at man allerede lagde op til at forsimple reglerne på området for indfødsret, da regeringen og dens støttepartier i sommer indgik et såkaldt forståelsespapir, der tegnede de overordnede rammer for partiernes samarbejde.

- Der står faktisk i forståelsespapiret, at man skal afskaffe overflødigt bureaukrati og meningsløse regler, og det gælder også i forhold til udlændingelovgivning. Det her er jo et klart eksempel på, at reglerne ikke giver mening, siger Peder Hvelplund.

Bør lægge to og to sammen

Jan E. Jørgensen, indfødsretsordfører fra Venstre, er enig i, at sagen om John Ville Rasmussen er problematisk, men han mener ikke nødvendigvis, at reglerne på området skal laves om.

- Jeg kan ikke sige, at der er behov for en regelændring, fordi der kommer et enkelt tilfælde, hvor tingene ser skævt ud, siger han.

I hans øjne skal man i højere grad kigge på Udlændinge- og Integrationsministeriets praksis, når de behandler sagerne.

- Det lyder forholdsvist bureaukratisk. Hvis han har haft dansk pas i 60 år, så bør man i ministeriet kunne lægge to og to sammen og regne ud, at det her nok er en dansk statsborger, siger Jan E. Jørgensen.

John Ville Rasmussens sag har nu været under behandling i to år. Jan E. Jørgensen kan dog ikke forstå, at sagen trækker sådan ud.

- Når vi har haft den slags sager i indfødsretsudvalget, har vi næsten altid sagt, at så bliver de statsborgere, for den slags fejl skal ikke lægge folk til last. Så jeg forstår ikke, at det skal tage så lang tid for ministeriet, siger Jan E. Jørgensen.

Minister vil ikke ændre regler

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) erkender, at sagen om John Ville Rasmussens statsborgerskab er mærkværdig.

- På mig virker det absurd, at der ikke er nogen, der tidligere har bedt ham om at fremlægge dokumentation, siger ministeren.

Han tror dog ikke, der er tale om fejl i sagsbehandlingen, eller at der er brug for nye regler.

- Jeg tror, vi er i en situation, hvor vi har nogle regler, som er rimelig fornuftige, og så kommer der en enkelt sag, hvor man må tage sig til hovedet og sige: 'Kan det virkelig være sådan?', siger Mattias Tesfaye.

Men han mener ikke, at der er grund til, at John Ville Rasmussen skal frygte, at han eller familien mister deres opholdstilladelse.

Mattias Tesfaye regner ikke med at ville ændre på nogen regler for indfødsret som følge af sagen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Der bliver pisket en stemning op. Det her handler om, hvorvidt han kan få et bevis for sit statsborgerskab. Det handler ikke om, at hans familie skal udvises, siger Mattias Tesfaye.

Kan du give John Ville Rasmussen en garanti for, at han ikke kan risikere at skulle forlade landet?

- Det giver sig selv, at det kan jeg ikke stå og give. Hans sag bliver afgjort efter de regler, der har fungeret i mange år, og som langt de fleste er tilfredse med, og han får den samme ordentlige behandling som alle andre. Jeg ville på ingen måde være bekymret for, om jeg skulle udvises, lyder det fra ministeren.