Jonas tog til USA for at være far – nu snakker hans søn flydende dansk

Det var en uventet udsigt til at blive far, der fik Jonas Vandall fra Faaborg til at flytte til USA.

’Halfdans ABC’ og ’Historien om den kæmpestore pære’ er nogle af de bøger, der møder en, når man træder ind i den 3-værelses lejlighed på Michigan Avenue i centrum af Chicago.

De danske børnebøger har fået en hylde, der går fra gulv til loft. De har nemlig en ganske særlig betydning for Jonas og hans søn Karl.

- Det er vores lille danske bibliotek. Noget af det eneste, man ikke kan få herovre, er danske bøger. Så hver gang, vi er i Danmark, køber vi danske børnebøger. Det er en af de bedste måder at lære et sprog på. Det er at komme ind i et univers. Og kan man skabe det univers med danske bøger, synes jeg, det er fedt at kunne dele sproget med min søn og lære ham at tale dansk gennem bøgerne, siger Jonas Vandall Li Ørtvig.

300.000 danskere udvandrede til Amerika fra 1850 og 70 år frem. Men også i dag er der danskere, der af den ene eller anden grund søger lykken på den anden side af Atlanten.

31-årige Jonas Vandall Li Ørtvig er en af de danskere, der har valgt at rejse de mere end 6.000 kilometer over Atlanten og bosætte sig i USA. Oprindeligt er han fra Faaborg, men i 2013 fik han et opkald, der ændrede hans liv og førte ham til Chicago.

Det startede med en motorcykel

Jonas Vandall Li Ørtvig studerede i 2012 et halvt år i San Francisco State University som et led i sin uddannelse til fotojournalist.

Efter at have afsluttet semestret, købte han en motorcykel, som han kørte USA rundt på. Om natten sov han på sofaer hos forskellige amerikanere, der lukkede ham ind i sit hjem.

Her nåede han blandt andet forbi Chicago, hvor en ung kvinde gav ham en plads på sin sofa i tre dage. Den unge pige så han flere gange, inden han tog tilbage til Danmark for at færdiggøre sin uddannelse på Journalisthøjskolen.

Men to måneder efter, Jonas Vandall Li Ørtvig var færdig med sin uddannelse, fik han et opkald fra den amerikanske pige.

Hun fortalte, at hun var gravid med Jonas’ barn. Hun fortalte også, at Jonas Vandall Li Ørtvig selv måtte bestemme, hvordan han ville forholde sig til barnet.

Han var dog ikke et sekund i tvivl om, hvad han ville.

- Jeg kunne ikke forestille mig at have et barn på den anden side af jorden. Så på det tidspunkt vidste jeg, at hvis hun beholdt barnet, var jeg i Chicago om et halvt år, fortæller han.

  • Jonas arbejder til dagligt som fotojournalist på forskellige projekter. Han har indrettet et fotostudie i sin lejlighed. (Foto: © Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
  • Bogstaverne æ, ø og å fik Jonas tatoveret, da han skulle fra USA til Danmark som et minde om USA. Den dag i dag er de blevet til et minde om Danmark i stedet. (Foto: © Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
1 / 2

- Vi er en lille dansk enhed

Da Jonas Vandall Li Ørtvig kom til USA, skulle han giftes med den amerikanske kvinde for at kunne blive registreret som far til sin kommende søn.

Det betød, at han inden for to måneder blev gift, fik ejerlejlighed og blev far – og i garagen holdt en bil, han selv beskriver som ”en kæmpe amerikaner-øse”.

- Det var da et stort skridt for mig. Det var tusind ting, der bare blev ændret i mit liv. Fra at være single i slut tyverne til at blive familiefar i Chicago. Det gik meget stærkt, fortæller Jonas.

Fem år senere har Jonas Vandall Li Ørtvig og hans hustru indrettet et hjørneværelse i lejligheden med LEGO-klodser og Kaj og Andrea-bamser.

På døren danner bogstaverne ordet ”KARL”, og uden for værelset hænger hylderne med de danske børnebøger - bøger fuld af ord, der har lært Karl at snakke dansk.

  • Døren til Karls værelse er udsmykket med træbogstaver, der viser, hvem der bor på værelset. (Foto: © Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
  • Kaj og Andrea er lige til at ane i Karls legehus på værelset. (Foto: © Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
  • I stuen har bøger som 'Findus flytter hjemmefra' og 'Halfdans ABC' fået en særlig plads. (Foto: © Malou Freimann Olesen - DR Fyn)
1 / 3

- Det betyder, at han kan føle sig hjemme både i Danmark og USA. Og at vi har vores eget lille, hemmelige sprog. Det er ret fedt at være i et stort, fremmed land, hvor man har et kodesprog, vi kalder dansk. Vi er nærmest en lille dansk enhed, forklarer Jonas Vandall Li Ørtvig.

Det danske sprog har udviklet sig så meget hos den nu 4-årige Karl, at han ofte tester sin mor i de danske ord. Sproget er dog ikke det eneste danske islæt, Karl har fået med i sin opdragelse.

- En af de største forskelle mellem Chicago og Faaborg er, at de fleste folk holder deres børn hjemme og indenfor, når der er sne. Der har det været vigtigt for mig at få Karl ud at lege i sneen og lege, selv om det er pisse hamrende koldt. Jeg kunne ikke forestille mig at holde ham indendøre.

Dobbelt statsborgerskab venter

Jonas prøver at være hjemme i Danmark et par gange om året, og som regel bliver julen også fejret i forældrenes hjem i Faaborg. Men selv om han først og fremmest føler, at han er dansker, er det ikke det samme som tidligere.

- Når man tager hjem, er man lidt en turist. Man overnatter hos folk eller lejer noget, men man har ikke en fast base. Jeg har ikke et hjem der – mit hjem er i Chicago nu, siger han.

Følelsen af at høre hjemme to steder bliver snart afspejlet i Jonas Vandall Li Ørtvigs pas. Han kan nemlig søge om amerikansk statsborgerskab inden længe – og dermed bliver han både amerikaner og dansker.

- Jeg glæder mig til, at jeg kan komme ud på den anden side og både have et rødbedefarvet pas og et blåt pas. Det fjerner usikkerheden i, at man aldrig rigtig ved, om man er købt eller solgt hos den amerikanske regering som udlænding, forklarer han.

Og selv om han ofte savner Svanninge Bakker, rugbrød og sin mors brunsviger, så har han ingen planer om at skulle forlade Chicago lige foreløbigt.

- Jeg bliver formentlig boende her de næste femten år, og så må vi tage den derfra. Og på det tidspunkt, når Karl er fløjet fra reden, kan jeg nok ikke forestille mig at flytte tilbage, siger han.