Josephine Bondtofte har hele sit liv kæmpet med at kunne overskue sin hverdag. Om det var skolegang eller samvær med vennerne, hun skulle have til at fungere, så endte det ofte i konflikter.
- Det sociale samspil var et problem. Jeg blev tit misforstået og stod i frustration og kunne finde på at blive sur.
Langt op i voksenlivet har hun haft problemer med at få hverdagen til at hænge sammen.
- I skolen var der ikke noget, der hang fast, og jeg blev smidt ud af uddannelser og blev smidt ud af produktionsskole. Det var et problem at fokusere og møde op, fortæller hun.
Som 22-årig blev hun diagnosticeret med adhd, men først for to år siden fik hun hjælp til at leve med sin opmærksomhedsforstyrrelse. Hun fik nemlig et kursus i at forstå sin diagnose hos Center for Specialundervisning for Voksne i Odense.
Det kursus står Jeanette Månsson for. Hun mener, at det ofte er svært at få hjælp, når adhd-diagnosen først er blevet tildelt efter du er blevet voksen.
- Tidligere troede man, at det var en diagnose, som man fandt hos børn, og så forsvandt det lige så stille i voksenårene. Men sådan er det ikke, siger Jeanette Månsson.
På kurset lærer de voksne med adhd at håndtere de problemer, der ofte opstår, men som de ikke er blevet gjort opmærksom på tidligere i deres liv.
- Det kan være manglende impulskontrol, manglende koncentration og opmærksomhed, dårlig hukommelse, at man ikke kan skabe struktur eller planlægge. De problemer fører tit til konflikter for dem, siger Jeanette Månsson.
På kurset forsøger hun at lære deltagerne at tænke over, hvorfor de handler, som de gør.
- Vi gør dem bevidste om, at de ofte bliver fanget i nogle automatiske tanker, som ikke er tilstrækkelige, fortæller hun.
- Når man har en løsning, skal man nå at kigge på, hvad der er en god ting ved løsningen, og hvad der er dårlige ting, inden vi kan vide, om en løsning på et problem er god, fortæller Jeanette Månsson.
Kan se det fra andres side
Den måde at tænke på har gavnet Josephine Bondtofte.
- Jeg blev tit styret af mine egne opfattelser og mine egne følelser og måske ikke så meget af, hvad der egentlig skete, og hvad der er det egentlige problem var, fortæller hun.
Men hun føler sig meget bedre rustet til at komme igennem hverdagen, efter hun har været på kursus i sin diagnose.
- Før var jeg ofte i min egen boble. Jeg tænkte, at alle tænkte ligesom mig, og det gør de jo ikke. Nu tænker jeg: "Det her er en anden person. Jeg ved ikke, hvad der er sket før, og jeg ved ikke, om det gavner, at jeg siger noget", siger Josephine Bondtofte.
Kurset har også lært Josephine Bondtofte at organisere sin hverdag, så hun har overskud til at tage bedre beslutninger. Hun bruger apps og tavler til at give hende et overblik over sine planer.
- Hvis der dukker uforudsigelige ting op, så kan jeg håndtere det nu. Hvis der kom en kammerat forbi, eller en fødselsdag flyttede dato, så kunne jeg før blive sur og sige: "Det kan jeg ikke", selvom jeg egentlig gerne ville. Men min krop kunne ikke, siger hun.
Projektet skal udbredes
Josephine Bondtofte er ikke alene med de gode oplevelser, fortæller Jeanette Månsson. Målinger af deltagernes oplevelser efter kurserne tyder på personlige forbedringer.
- De viser, at der er markante forbedringer af deres adhd -symptomer og deres livskvalitet, fortæller hun.
Projektet er derfor blevet udvalgt som et ud af fem sociale projekter, der efter at have været en succes i enkelte kommuner nu skal udbredes til en større dele af landet.
- Vi har nogle huller i vores velfærdssystem, og derfor bruger vi nogle penge på nogle af de her grupper, som risikerer at ende som socialt udsatte, fordi de ikke får hjælp til at mestre deres hverdag, siger indenrigsminister Astrid Krag om bevillingen.
Kurset har hidtil været udbudt af af Odense, Lolland og Allerød Kommuner, men med den nye støtte er det meningen, at det skal udbredes til 10 til 18 kommuner.
Giver mennesker nye muligheder
Det glæder Jeanette Månsson, at undervisningen kan blive tilgængelig for flere mennesker.
- Vi får mange henvendelser fra folk, der gerne vil have hjælp, men som ikke kan få det i deres hjemkommuner. Så det giver rigtig god mening at brede det her ud, siger Jeanette Månsson fra Center for Specialundervisning for Voksne.
Hun er sikker på, at kurserne giver deltagerne helt nye muligheder.
- De kan gøre ting, som de tidligere ikke har kunnet lykkes med, som for eksempel at færdiggøre en uddannelse, siger hun.
Det er blandt andet tilfældet for Josephine Bondtofte. Hun læser i dag til pædagog, og hverdagen på studiet lykkes ifølge hende selv i høj grad, fordi hun har været på kursus.
- Det har givet mig alt, for at jeg kunne have en almindelig hverdag. Jeg kan overskue alt. Møder og studier. Jeg kan være sammen med andre mennesker i længere tid ad gangen, fortæller Josephine Bondtofte.