Juliane er i politisk mesterlære: Flere unge skal helst gå ind i lokalpolitik

Der er få under 30 år i lokalpolitik, men det forsøger man at lave om på i Svendborg.

Juliane går op i politik, men kendte ikke meget til de lokale byråd for bare få måneder siden.

Der er

reception
på biblioteket i Svendborg, og alt er, som det skal være til sådan én. Der er salte snacks og kolde drikkevarer på runde borde, og der er et byrådsmedlem til at holde en tale.

Den del står Lars Erik Hornemann (V) for. Han er en mand på 62 år.

På den måde er alting også som det plejer. Aldersmæssigt er han prototypen på et byrådsmedlem i Danmark, mens kun fem procent af medlemmerne er under 30 år.

Men til dagens

reception
er den unge generation alligevel repræsenteret. 18-årige Juliane Le Arp har fulgt med i hælene på Lars Erik Hornemann i de seneste måneder.

Hun er en af 41 unge, der har ansøgt om at følge et siddende medlem af Svendborg Byråd. Det har været et skridt ind i en verden, hun ikke kendte ret godt, indrømmer hun.

Det på trods af, at hun faktisk er politisk interesseret og medlem af Det Radikal Venstres Ungdom.

- Generelt tror jeg, der er mange unge mennesker, der kun følger med i nationale nyheder. Vi har jo Fyns Amts Avis, men den er der jo ikke mange unge mennesker, der læser. Det gør lidt, at man ikke har direkte kontakt med politikerne på lokalniveau, siger Juliane Le Arp.

Mangler lokal viden

Formålet med forløbet er at skabe nye, unge byrådsmedlemmer. Selvom 20 procent af alle voksne mennesker i Danmark er mellem 18 og 30 år gamle, så kommer kun 8 procent af byrådsmedlemmerne fra denne gruppe.

Se forskellen på befolkningens og byrådenes sammensætning:

Det skyldes blandt andet, at de unge ikke kender nok til, hvad der rører sig i byrådet. Det mener initiativtager fra Svendborg Ungdomsskole, Nete Janum.

- Det kræver jo viden at engagere sig i kommunalpolitik. Det er rigtig svært at engagere sig i noget, man ikke ved ret meget om det, siger hun om tanken om at tage nogle af kommunens unge i mesterlære som politiker.

Hun mener ikke, at det er den politiske interesse, der fejler noget.

- De ved meget om landspolitik og international politik. Men mange af dem, der var til samtale for at komme med, fortalte, at de slet ikke havde noget lokalt perspektiv, siger hun.

Savner de unges ideer

Det er et problem, at der ikke sidder så mange unge omkring Lars Erik Hornemann (V), når han er med til at tage beslutninger i byrådet.

- For eksempel diskuterer vi tit, hvordan vi gør Svendborg til en bedre studieby. Der synes jeg, vi mangler den unge generation til at komme med ideer, siger han.

Lars Erik Hornemann er tidligere borgmester og har siddet i byrådet i hedengangne Gudme Kommune og derefter Svendborg Kommune.

Og det kan være problematisk for demokratiet, når der ikke er nogen unge mennesker med ved bordet. Det mener valgforsker på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

- Hvis det bare er midaldrende hvide mænd, kan vi risikere, at byrådet mister legitimitet, og at vi ikke gider forholde os til lokalpolitik, hvis det bare er en gammelmands klub, siger han.

Hvordan skal man så sørge for, at der er større aldersspredning i byrådet? Det er ikke nemt at svare på, lyder det fra valgforskeren.

- Det er ikke fordi partierne ikke er bevidste om det. De har meget fokus på at få en mand og en kvinde, en tyk og en tynd, en gammel og en ung. Men det er bare svært, og der er et stykke arbejde at gøre, lyder det fra forskeren.

Hvis man vil gøre noget konkret for at gøre byrådet mere repræsentativt, kan det være en idé at skrive kandidaternes alder på

stemmesedlen
. Det gør man blandt andet i Sverige.

- Som det er nu, kan du ud fra

stemmesedlen
aflæse køn og ofte også
etnicitet
på kandidaten. Der kan man vælge at sige, at man også skal kunne se alderen, siger valgforskeren.

De unge flytter rundt

Kasper Møller Hansen peger desuden på, at det er svært at engagere unge i det lokale, fordi de ofte er på vej andre steder hen på grund af uddannelse.

Det billede genkender både ung og gammel i Svendborg.

- Jeg skal væk fra Sydfyn. Med al respekt, lyder det eksempelvis fra 18-årige Juliane Le Arp, der lige nu går i gymnasiet.

Og det har Lars Erik Hornemann hørt før i sine 19 år som byrådsmedlem.

- Vi kender det internt i partierne, at vores ungdomsorganisationer tit skal starte helt forfra, fordi de unge, der stod i spidsen, er hurtigt videre, når de skal uddanne sig, siger han.

Så selvom det er Svendborg Kommune, der har taget Julian Le Arp i mesterlære som byrådspolitiker, kan det være, at det er en anden kommune, der ender med at profitere af arbejdet.

Juliane Le Arp har været med til både gruppe- og byrådsmøder og har klippet snor over ved en åbningsfest.

- Politik har altid interesseret mig, så det vil jeg bestemt ikke afvise, siger hun.

Og den interesse, hun ikke havde, da hun startede med at følge Lars Erik Hornemann, har hun efterhånden tilegnet sig.

- Det er meget interessant, hvis man lytter efter. Det berører os meget tæt på. Det er jo de omgivelser, som vi bor og studerer i, som vi kan ændre, siger hun.