Kæmpe vikingeboplads fundet

Fundet af en sølvskat nord for Odense har ført til afdækningen af Fyns største boplads fra vikingetiden.

Brian Bechmann arbejder med sin metaldetektor ved en stor vikingetidsudgravning i Odense (Foto: Carsten Bjørn- DR Fyn)

Fyns største vikingeboplads er dukket op af fortiden, efter en amatørarkæolog har fundet 14 store sølvmønter på et område nord for Odense. - Det er et væsentligt fund, som vidner om, at Odense har været et meget betydningsfuldt område i de første tusinde år efter Kristi fødsel, siger museumsinspektør Mogens Bo Henriksen fra Odense Bys Museer.

Så store som femkroner

Det var amatørarkæolog Brian Bechmann, der fandt sølvskatten med de 14 mønter. Mønterne er så store som femkroner og stammer fra det arabiske område, som vikingerne handlede med dengang. - Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da jeg fandt skatten med min metaldetektor, siger Brian Bechmann.Aftryk på historienDet første fund gjorde han for halvandet år siden. Siden da er der også dukket smykker, knive, tøjnåle og spor af affald op ad jorden. I denne uge er Odense Bys Museer rykket ud med gravemaskinen for at undersøge området nærmere. - Jeg har arbejdet på museerne i 25 år. Hvis det her er så stort som det tyder på lige nu,  så har jeg fået sat mit fodaftryk på historien, siger en glad Mogens Bo Henriksen.

Håndværk og handel

Vikingebopladsen er cirka en kvadratkilometer stor. Pladsen har været brugt til handel, og der er mange spor af håndværk på stedet. - Det fortæller historien om den periode, hvor Danmark gik fra at være et stammesamfund til at være et statssamfund. Vi begyndte at bruge penge, opkræve skatter, og kontrollere adgangen til landskabet og til vandet, siger Mogens Bo Nielsen.

Måske en kongebolig

Fordi alt i jorden på stedet er danefæ, vælger DR Fyn ikke at fortælle præcis hvor pladsen ligger. Men det er ikke langt fra Ladbyskibet, som er det rigeste gravfund nogensinde fra vikingetiden. - Vi ved ikke, hvem Ladbykongen var, der blev ved skibet. Men det er helt sikkert, at han er kommet på vikingepladsen. Og måske har han endda boet der, siger Mogens Bo Henriksen.

Facebook
Twitter