Kan du egentlig svømme? Halvdelen af danskerne kan ikke svømme 200 meter

Hvert år dør cirka 60 danskere i drukneulykker. Danskernes ringe svømmeevner kan koste liv.

Kun hver anden dansker kan svømme 200 meter uden hjælpemidler, og kan derfor kalde sig svømmeduelig.

Det kan godt være, du kan tage nogle habile brystsvømmetag hen over sandbunden eller poolens blå klinker, men kan du svømme 200 meter uden hjælpemidler?

Hvis du kan det, er du det, man kalder svømmeduelig. Men det er kun cirka halvdelen af danskerne, der kan kalde sig selv det.

Og det er ikke godt nok, lyder det fra Merete Riisager, der er direktør for Dansk Svømmeunion.

- Danskernes svømmeevner er ikke særlig gode. Slet ikke så gode som de burde være, når vi er et lille land omgivet af vand.

Ifølge Trygfonden omkommer cirka 60 personer i drukneulykker hvert år. Ofte fordi man falder i vandet fra en mole, en bro eller sti langs vandet. Derfor mener svømmedirektøren, at det er helt essentielt, at danskerne bliver bedre til at svømme.

- I sidste instans kan det have helt katastrofale konsekvenser, nemlig at man oplever drukneulykker, som vi desværre har nogle af hvert eneste år i Danmark.

- Men det kan jo også være ikke fatale ulykker, hvor man oplever at blive i tvivl, om man kan klare sig i land. Det er også meget forfærdeligt at opleve det, især som barn.

Signe panikkede på dybt vand

I svømmeklubben H2Odense har de flere svømmehold for voksne, som gerne vil blive bedre til at svømme.

Kun halvdelen af danskerne kan svømme 200 meter uden hjælpemidler. Signe Mylund går til voksensvømning i Odense for at blive bedre til at svømme. (Foto: Thea Bjørn © DR) (Foto: © Thea Bjørn, DR)

En gang om ugen går Signe Mylund til voksensvømning for begyndere. Hun er lærerstuderende og en af dem, der aldrig har fået lært at svømme ordentligt.

Hun var træt af at føle sig utryg i vand, hvor hun ikke kunne bunde, og derfor meldte hun sig til svømmeundervisningen.

- Jeg kan rigtig godt lide at være i vand generelt, men når jeg kommer ned i den dybe ende, har jeg lidt problemer. Så kan jeg ikke lide det, for så ved jeg, jeg kan ikke svømme ordentligt, og så går der lidt panik i den, siger hun.

Alligevel krævede det en del overvindelse at tilmelde sig svømmeholdet.

- Jeg har tænkt over det længe, og jeg kender ikke så mange på min alder, som ikke kan svømme og lige tænker, ’ej nu skal jeg lige lære at svømme’. Så nu gør jeg det for mig selv, og så bliver jeg bedre og får noget ud af det.

I svømmeklubben H2Odense har de hold kun for voksne, som har svært ved at svømme

Vi svømmer dårligere, end vi tror

Ifølge René Højer, der er projektchef hos Trygfonden, mener 94 procent af danskerne, at det er vigtigt at kunne svømme. Derfor undrer det ham, at vi generelt svømmer så dårligt.

- Vi er en nation af vandhunde, hvor rigtig mange går i svømmehallen, og vi elsker at bade og tage på stranden om sommeren. Så det er lidt svært at forstå, hvorfor flere ikke kan svømme de her 200 meter, som gør, at man er svømmeduelig, siger han.

Faktisk mener han ikke, vi har et realistisk billede af vores egne evner i vandet.

- Jeg kunne godt forestille mig, at vi overvurderer vores svømmeevner, fordi det måske er mange år siden, vi har svømmet 200 meter. Vi ved simpelthen ikke, hvor godt vi svømmer, siger René Højer.

Derfor ser han også gerne, at vi tager en test-tur i baljen.

- Man kunne egentlig godt tage den udfordring op og gå ned i svømmehallen og teste, om man kan svømme 200 meter uden pause eller ej.

Alle skal kunne svømme

Hos Trygfonden mener de, at svømning bør ses som en basal færdighed på lige fod med at lære at cykle.

Ifølge René Højer er det nødvendigt at kunne svømme ordentligt for at kunne redde sig selv og andre i land, hvis der skulle ske en ulykke til vands. Faktisk mener han, at børn har godt af at prøve kræfter med livredning. For eksempel at få lov at redde hinanden op på et board, kaste redningskranse ud og bjerge en dukke.

- Lad os sige, du falder ud fra en havn, så tror vi, at det betyder noget, at du er vant til at tumle i vand og få hovedet under vand og kunne dykke.

Men før der kan tumles, skal de basale svømmefærdigheder være på plads.

Ikke alle skoler tilbyder svømmeundervisning

Selvom det er obligatorisk for de danske folkeskoler at tilbyde svømmeundervisning, er det ikke alle skoler, som tilbyder det i øjeblikket, fortæller René Højer.

- Folkeskolen er selvfølgelig en vigtig del af det, og der ved vi, at 20 procent af landets skoler ikke tilbyder skolesvømning.

Og generelt er der plads til forbedring i svømmeundervisningen i folkeskolen.

Derfor er direktør for Dansk Svømmeunion Merete Riisagers bedste råd, at kommunerne får lagt en plan for, hvordan man sikrer, at alle børn kommer til at kunne svømme - og at man sikrer, at alle skoler har svømmeundervisning.

Derfor bør kommunerne både kigge på klubbernes vilkår, skoleundervisningen og antallet af svømmehaller.

- Er der nogle skoler, hvor man har for lidt tid i vandet, så man ikke når at lære noget. Skal man lægge timerne på en anden måde, end man gør i dag, eller har man brug for at opkvalificere lærerne, siger Merete Riisager.