Kan ti minutters mindfulness i arbejdstiden fjerne stress?

Virksomheder i hele landet deltager i forsøg med mindfulness i arbejdstiden.

En meditationsøvelse på en app kan for eksempel tage ti minutter som den, man ser på billedet. (Foto: Middelfart Sparekasse)

Tikkende deadlines. Telefonen ringer. Mails skal besvares.

Travlhed er for mange en del af den daglige arbejdsdag, men måske kan en app på telefonen være vejen til mindre stress.

Det vil forskere på Syddansk Universitet undersøge med et nyt projekt.

200 medarbejdere i forskellige virksomheder over hele landet tester i omkring fire uger, hvorvidt to apps med henholdsvis mindfulnessmusik og mindfulnessøvelser kan have en afstressende effekt på arbejdspladser.

Ulrich Kirk er ph.d. i neuroscience fra University College London, hjerneforsker og lektor ved Institut for Psykologi på Syddansk Universitet. Han er glad for de første positive resultater ved projektet. (Foto: Syddansk Universitet)

Det er lektor på Institut for Psykologi Ulrich Kirk, der står for projektet, og de første resultater er allerede tikket ind.

- Tendensen i dataene peger på, at mindfulness i særdeleshed har en positiv effekt på arbejdshukommelse, som vi kan måle, siger han.

Arbejdshukommelse svarer til antal ram på en computer, forklarer Ulrich Kirk.

- Jo flere ram, du har på en computer, jo flere vinduer kan du have åben, og jo større er din mentale sundhed, siger Ulrich Kirk.

Medarbejdere tester apps

I Middelfart Sparekasse har 44 ansatte installeret mindfulness-apps på deres mobiler og testet det af i hverdagen i tre uger, for at se om det giver mindre stress og skærpere hjerner.

Hver dag bruger medarbejderne enten en app med speciallavet mindfulnessmusik, som skal skærpe koncentrationsevnen, mens de arbejder, eller en app med mindfulnessøvelser, hvor de for eksempel går ind i et andet rum i ti minutter og får ro, mens de lytter til appen.

Mette Kühlmeier er glad for at bruge mindfulness på arbejdet, hvor der ofte kan være travlt - især omkring den første i måneden. (Foto: Middelfart Sparekasse)

En af testpersonerne er Mette Kühlmeier, der er vant til travle dage i administrationen, og hun kan tydeligt mærke effekten.

- Det giver rigtig meget, at man lige trækker stikket. Jeg kan godt mærke, at jeg er blevet mere opmærksom på - også i løbet af dagen - at nu skal jeg måske lige trække vejret dybt nede i maven og lige mærke efter, siger hun.

Hør, hvordan medarbejdere i Middelfart Sparekasse bruger mindfulness-apps. (Reporter: Lukas Bjerg)

HR-chef i Middelfart Sparekasse Helle Lund Gregersen fortæller, at de fleste, som har taget meditationsappen til sig, har stor gavn af den.

- Det er med til at give et pusterum fra alle de tanker, der farer rundt i hovedet. Det er noget, vi alle sammen kan have glæde af, siger hun.

Teknikken giver en større datamængde

Måske kan det lyde lidt paradoksalt, at man skal bruge en mobiltelefon til at koble af. Men lektor Ulrich Kirk kan se mange fordele i at udnytte teknologien.

- Vi kan samle mere data ind blandt en større mængde mennesker, hvor folk kan blive mere nærværende og tilstede i kraft af mobiltelefonen. Så mobiltelefonen præsenterer også en stor mulighed for nærvær i det her tilfælde, forklarer Ulrich Kirk.

Ulrich Kirk er overbevist om, at mindfulness kan komme til at spille en stor rolle i fremtiden.

- Jeg håber, at det her studie kan være med til at dokumentere og vise, at mindfulness kan bruges - også på arbejdspladsen. Og at hvis virksomhedsledelsen er med på at sætte tid af til det, kan det være en god investering i forhold til at øge den mentale sundhed på arbejdspladsen, siger han.

De to apps, der er testet, er Headspace og Mindmusic, og resultatet af projektet forventes at blive præsenteret i starten af 2020.