Kandidat holder stuevælgermøder: 'Man får bedre svar'

Til debatmøder konkurrerer politikerne på argumenter. I stuen vinder de på lange, dybe samtaler.

Når Bjørn Brandenborg (S) mødes til kaffe med borgerne, foregår det hjemme hos dem og typisk har borgerne selv inviteret et par venner med til stuemødet. Her er det Louise Andersens stue, der benyttes til minivælgermøde. (Foto: Thea Bjørn)

Ding-dong.

Sådan har det lydt ved mange hoveddøre på Sydfyn de sidste par uger. Manden, der ringer på, hedder Bjørn Brandenborg, og han er Folketingskandidat for Socialdemokratiet i Svendborg-Langeland-kredsen.

Personen, der åbner døren denne gang, hedder Louise Andersen, og hun er en potentiel stemme, som Bjørn Brandenborg (S) vil overbevise til sit såkaldte ”stuevælgermøde”.

- Her har vi tid til at diskutere mange forskellige emner, og vi har tid til at gå i dybden med dem, siger Bjørn Brandenborg (S).

Bjørn Brandenborg (S) har haft 15-16 stue-vælgermøder det seneste halve år. (Foto: Thea Bjørn)

Et ”stuevælgermøde” er det modsatte af et debatmøde. I stedet for at stille en roll-up op i en gymnastiksal sammen med 12 andre kandidater, sætter Bjørn Brandenborg (S) sig i stedet ind i en lille stue med fire fynboer, som måske kunne finde på at sætte kryds ved den 27-årige socialdemokrat.

- I de politiske debatter kan det være svært at få tid til de lange og ærlige svar - og måske også de svære svar for en politiker. De her stuemøder giver en rigtig god mulighed for det, siger Bjørn Brandenborg (S).

Man får lidt dybere svar

Louise Andersen er social- og sundhedshjælper fra Svendborg. På bordet har hun stillet en jordbærkage frem, og idet låget på en Nescafe Gold bliver skruet af, går stuevælgermødet i gang.

Louise Andersen, som er social- og sundhedshjælper fra Svendborg, synes, at et stuevælgermøde gør det lettere at forstå politik. (Foto: Thea Bjørn)

- Det er en anderledes måde at snakke med en politiker på. Det gør bare, at han ikke virker så fjern. Man får bedre svar på nogle ting, i stedet for at det går lidt stærkt, siger Louise Andersen.

Og det kan helt sikkert have sine fordele, at have haft en politiker til kaffe hjemme i sin stue, mener 25-årige Louise Andersen, som skal stemme for anden gang til det kommende folketingsvalg.

- Det gør, at jeg tænker, at man kan skrive til ham, hvis han kommer ind (i Folketinget red.). Og jeg synes egentlig, det er meget rart, at man kender en derinde, man kan skrive til, siger hun.

De bedste argumenter vinder

Imens Bjørn Brandenborg (S) diskuterer alt fra pension til arbejdsmiljø med Louise Andersen og hendes veninder, er der et andet møde i gang et andet sted i landet.

Alex Vanopslagh (LA) synes det er sjovt at konkurrere med de andre kandidater til debatmøder. (Foto: Troels Esmarch)

Et debatmøde. Helt klassisk som vi kender det. På VIA University i Silkeborg. Med 10 kandidater fra 10 forskellige partier over for 80 potentielle stemmer.

- Det er sjovt. Jeg kan godt lide at debattere, og jeg kan virkelig godt lide disciplinen i paneldebatter. Man skal jo konkurrere lidt på, hvem der har de bedste argumenter, siger Alex Vanopslagh, som er mødt op som kandidat for Liberal Alliance.

Thomas Brink Siem er studerende ved VIA University i Silkeborg, og han bruger debatmøder til at spørge ind til politikernes holdninger. (Foto: Troels Esmarch)

Når der kommer kritiske spørgsmål fra publikum, går de til alle partier, og ingen kan svare udenom, mener Alex Vanopslagh (LA).

Én af dem, der ligesom Alex Vanopslag mener, at debatmøder er den oplagte mulighed for at stille kritiske spørgsmål, er Thomas Brink Siem. Han er studerende ved VIA University i Silkeborg, og han prikkede selv til kandidaterne under debatmødet.

- Som vælger bliver jeg klogere på politikernes egne holdninger. Her kan man gå til hver af dem og spørge: "Hvad har du egentligt på hjerte? Hvad skal indholdet være?"

- Man kan måske godt mene, at de her debatter bliver lidt overfladiske. Men jeg prøver også at være så ærlig og oprigtig som muligt. Det, jeg siger her, vil jeg også sige hjemme i stuen ved en borger, forklarer Alex Vanopslagh (LA).

Du kan se hele indslaget om de forskellige vælgermøder her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk