Kig op: Droner bliver en endnu større del af politiets arbejde i fremtiden

Fyns Politi skal sammen med Rigspolitiet være med til at udbrede brug af droner i landets politikredse.

Politiet øver med dronerne på Højstrup Øvelsesterræn i Odense.

Politi over hele Danmark skal fremover lære af de erfaringer, som Fyns Politi har gjort sig med brug af droner.

Siden sommeren 2017 har Fyns Politi brugt droner i deres arbejde.

- Der er adskillige eksempler på, hvor den har været nyttig indtil videre, siger Dennis Kristiansen, der en af de tre droneførere ved Fyns Politi.

Dronerne har blandt andet været nyttige i forbindelse med efterforskningen i sagen om stenkast på motorvejen.

- Det har givet et rigtig godt overblik over, hvor skulle man måske søge henne, fortæller Dennis Kristiansen.

Fyns Politi har på et halvt år høstet så brede erfaringer med brug af de flyvende objekter, at det sammen med Rigspolitiet fremover skal udbrede brugen af droner i andre politikredse.

- Vi skal som en pilotkreds udbrede brugen af droner til det samlede danske politi, og det er vi enormt glade for, siger vicepolitiinspektør Kim Munksgaard.

Fyns Politi har investeret i flere forskellige dronetyper og har blandt andet mulighed for at livestreame fra dronen, så politiet ude på et indsatssted kan livetransmittere til kommandostationen eller til en indsatsbil på stedet.

Overblik fra højden

Fordelene ved at bruge droner er ikke til at komme udenom:

- Den største fordel er, at vi ret hurtigt kan skaffe et overblik fra en anden højde eller fra nogle andre positioner, end vi ellers kan med vores politipatruljer. Og det vil sige, at vi ikke skal bruge helt de samme ressourcer, og vi kan også få nogle bedre sikkerhedsmæssige løsninger til gavn for vores personale, fortæller vicepolitiinspektøren.

Men som lovgivningen er i dag, er der også udfordringer forbundet med brug af droner.

- Ligesom når man bruger udrykningskørsel med en patruljevogn, så har vi også brug for nogle lidt andre regler omkring droner, når vi bruger dem i vores politiopgaver, så vi ikke bliver begrænset af lovgivningen. Derfor har man nu taget skridt til, at man udvikler nogle nye regler, som vi kan bruge som politi, fortæller Kim Munksgaard.

Afstands- og højdekrav er nogle af de områder, de gerne vil have en lovændring inden for, så politiets tilladelser adskiller sig fra andre droneføreres.

Politiet regner med at få en ny drone-udrykningsbekendtgørelse i løbet af sommeren 2018.

    Facebook
    Twitter