KL rådgav om ulovlig dagplejeordning

Konsulenter fra KL foreslog Kerteminde Kommune at gøre som en række andre kommuner og indføre betaling til forældre, der selv passer deres børn, når dagplejeren er syg. Men det er ulovligt.

Flere kommuner må lukke ordningen ned, hvor forældre passer deres børn selv og får betaling, hvis dagplejeren er syg. Det er i strid med loven. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det lød som en god idé, da konsulenter fra Kommunernes Landsforening, KL, rådgav Kerteminde Kommune om, hvordan man skulle spare penge på dagplejeområdet. Men ideen var ikke lovlig.

KL foreslog Kerteminde Kommune at gøre som en række andre kommune og lade forældre få penge for at passe deres egne børn, når dagplejeren var syg. Forældrene ville få penge retur fra kommunen svarende til det antal dage, deres børn ikke var i dagpleje. Samtidig ville kommunen spare udgiften til gæstedagpleje.

- Vi skulle igennem en voldsom besparelsesrunde og fik KL ind for at se, om de kunne pege på nogle ting. Og det her var et af forslagene, fortæller Jutta Lundqvist Nielsen, der er forkvinde for Børn-, Unge- og Uddannelsesudvalget i Kerteminde Kommune.

Problemet er bare, at ordningen ikke er lovlig. Det har børne- og socialminister Mai Mercado (K) netop slået fast.

Ordningen i Kerteminde skulle begynde fra første januar 2019, men nu er forslaget sat i bero.

Kommunernes Landsforening beklager rådgivningen.

- Vi har rettet henvendelse til Kerteminde Kommune og har trukket anbefalingen tilbage, og vi har beklaget, at vi er kommet med den anbefaling. Det skal selvfølgelig være sådan, at det vi rådgiver om, er inden for lovens rammer, siger Peter Pannula Toft, kontorchef hos KL for Børn og Folkeskoler.

Han kan ikke oplyse, om KLs konsulenter har givet andre kommuner samme anbefaling.

Ifølge Jutta Lundqvist Nielsen var ordningen en oplagt mulighed for at tilbyde en mere fleksibel løsning på pasningsudfordringerne i kommunen og derfor ærgrer det hende, at det nu må opgives.

- Det her er et lille forslag, som jo ikke betyder ret meget for besparelserne, da det kun er 43.000 kroner, vi sparer på det. Men det var mere ment som et tilbud til forældre og til dagplejerne, siger Jutta Lundqvist Nielsen, der er forkvinde for Børn-, Unge- og Uddanelsesudvalget i Kerteminde Kommune.

Derfor ærgrer det hende, at forslaget er i strid med loven.

- Det giver faktisk ikke mening for mig. Vi ved, at der er mange forældre, der ikke ønsker, at ens barn skal komme ud i til en ukendt dagplejer og derfor hellere vil have en, der kender barnet, til at passe det, siger hun.

Flere andre kommuner, som har haft ordningen i en årrække overvejer nu også at indstille den, efter børne- og socialministerens udmelding om, at det er i strid med loven.

KL vil i dialog med ministeriet

KL vil gå videre til Børne- og Socialministeriet med idéen om, at man eventuelt kunne ændre lovgivningen.

- Nu går vi i en dialog med ministeriet om, hvad der er op og ned i den her sag, og om det eventuelt er muligt at kigge på lovgivningen i forhold til, hvad der kan lade sig gøre inden for lovens rammer, siger kontochef Peter Pannula Toft.

- Den stemme, vi hører fra kommunerne og også fra nogle forældre, er, at denne her ordning kan være en god ordning, siger han.

På trods af forløbet har forkvinde for børn- og ungeudvalget i Kerteminde, Jutta Lundqvist Nielsen stadig tillid til KL's konsulenter.

- Det er jo dygtige folk. Det er der ingen tvivl om. Men det er da klart, at vi vil måske være lidt mere obs på, hvad det er for nogle forslag, vi får ind, siger Jutta Lundqvist Nielsen.

FacebookTwitter