Klaus har spottet 100 æbletræer fra henkastede skrog: Drømmer om ny, lækker æblesort

Træerne er vokset fra æbleskrog, som passagerer har smidt ud af togvinduer siden 1884.

Klaus Ankerstjerne Eriksen har kastet sig ud i at lave en banecider med de æbler, der vokser langs Assensbanen.

Et excelark, lidt over 100 selvsåede æbletræer og et par gode sko.

Den cocktail har fyldt en del i fynske Klaus Ankerstjerne Eriksens liv, siden han sidste september besluttede sig for at registrere alle de æbletræer, der vokser langs en gammel jernbane i Assens.

Assens-banen transporterede passagerer fra Tommerup Stationsby til Assens fra 1884 til 1966. På vejen smed nogle af passagererne æbleskrog ud ad vinduerne, og de er siden vokset og blevet til træer.

- Det er da lidt fascinerende at tænke på, at det her æble, som er fantastisk godt, måske er én eller anden ung mand eller gammel kone, som har været på rejse fra Assens til Odense og så lige har smidt æbleskroget ud. Måske kommer det fra den lille gård, hvor de boede, siger Klaus Ankerstjerne Eriksen til Public Service på P1.

Klaus Ankerstjerne Eriksen har allerede udset sig en favorit blandt baneæblerne. - Den faldt jeg over i sidste uge kun en kilometers penge fra der, hvor man fandt Ingrid Marie-træet. Hold da op! Den smagte bare knaldhamrende godt! (Foto: © Anna Hjortdal, DR P1)

Han har registreret lidt over 100 træer langs banen og nummereret dem. Han tager også billeder af æblerne og skriver deres præcise lokalitet ned.

Æbler bliver til æblecider

Denne sommer er han gået i gang med at lave æblecider af 60 kilo æbler fra banens træer.

Han fjerner blade og kviste og vasker skidt af æblerne i en sort plastikbalje på terrassen, hakker æblerne i en maskine og presser mosten ud af dem i en stor frugtpresser.

Foreløbig har Klaus Ankerstjerne Eriksen samlet 60 kilo æbler fra Assensbanen. (Foto: © Anna Hjortdal, DR P1)

Klaus Ankerstjerne Eriksen er aktiv i Assens Æblefestival, og registreringsprojektet begyndte, da han hørte, at en lokal pensioneret folkeskolelærer havde fundet nye æblesorter på et stykke af banen.

- Så tænke jeg: Hvorfor nøjes med de to-tre kilometer? Vi tager sgu hele banen! Så jeg har taget de sidste 27 kilometer af banen og registreret det. Og det er jo spændende, siger han.

Assensbanen er knap 30 kilometer lang og går fra Tommerup Stationsby til Assens. Den kørte med passagerer indtil 1966. (Foto: © Berit Bader Ulriksen, DR Trekanten)

Drømmen er at finde en ny, god dansk æblesort. Og Klaus Ankerstjerne Eriksen mener, at der burde være gode betingelser for at finde gode æblesorter på de kanter, for modertræet til det berømte, danske Ingrid Marie-æble blev faktisk fundet i en fynsk have få hundrede meter fra Assens-banen i 1910.

- Så måske har det været en kerne, der har forvildet sig fra en togpassager og så derover. Mon ikke, der findes andre gode æblesorter, som er havnet ved siden af jernbanen? Jeg er helt overbevist om, at der findes gode sorter dér, siger han.

Bag Klaus Ankerstjerne Eriksens hus ligger et lille bed med podninger af de 40 mest lovende æblesorter.

- Det er min kravlegård, kan man sige. Det er mine små børn. Mine små kære, som skal vokse op og blive til noget stort, siger han.

Podningerne er mærket med farvede bånd, så Klaus Ankerstjerne Eriksen kan huske, hvilke banetræer, de kommer fra. (Foto: © Anna Hjortdal, DR P1)