Klaus vil gøre den hvide mælk grønnere: Vi landmænd vil også gøre en indsats

Sammen med 10.000 andre landmænd vil Klaus arbejde for at gøre mælken grønnere.

Klaus Jørgensen fra Gislev håber, at den danske mælkeproduktion kan være CO2-neutral i 2050. Arla forsøger at lave en mælkekarton, der kan genbruges, men Klaus vil også gøre noget i sine egne stalde. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)

300 ko-muler begraver sig i fodret foran dem.

De er Klaus Jørgensens levebrød.

Han er blandt 10.000 Arla-landmænd, som i løbet af de næste 10 år vil sænke CO2-udslippet i landbruget med 30 procent.

- Vi landmænd er også mennesker, og vi bor også på den her jord. Vi vil også gøre vores til, at jorden kan gives videre til næste generation, forklarer Klaus Jørgensen.

Derfor er han i fuld gang med at gøre den hvide mælk grønnere:

- Vi gør meget for at udnytte vores husdyrgødning. Engang var det et spildprodukt. I dag betragter vi det som en værdi for os.

Så når foderet har været igennem køerne, bliver det til gylle, og så kommer antibioselskabet og "låner" gyllen i tre til fire uger. I den tid trækkes gassen ud af gyllen, som så i sidste ende kan bruges til opvarmning hos forbrugerne.

  • Arlas landmænd skal arbejde for at blive 30 procent grønnere om 10 år. Og det er ambitionen, at produktionen af mælk er CO2-neutral i 2050. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)
  • Selvom danske mælkeproducenter er nogle af de grønneste i verden, så giver produktionen af mælk alligevel udfordringer for klimaet. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)
1 / 2

Sådan vil Klaus nå i mål

For at nå i mål med Arlas nye ambitioner vil Klaus Jørgensen skifte alt lys i staldene til LED-pærere. Derudover vil han genanvende mælkens varme, når koens yver skal vaskes med lunt vand. På den måde undgår han at skulle bruge energi på at varme vandet op på anden vis.

På marken vil han arbejde på at få gyllen længere ned i jorden, så kvælstoffet ikke fordamper.

Men for at nå de 30 procent, skal køerne have det godt, mener Klaus Jørgensen. Når køerne har det godt, producerer de nemlig mere mælk, forklarer han.

I stalden har køerne adgang til en skrubbebørste, som de kan gnubbe sig op ad, men de skal også have et ordentligt leje, når de skal sove, og lækkert foder.

- Vi går meget op i dyrevelfærd, fordi det hænger rigtig godt sammen med klima. Jo længere vores køer lever, jo mindre antal af dyr skal vi bruge, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk