Kolonihave giver indlagte i psykiatrien et frirum: 'Jeg blev udskrevet måneder før forventet'

Psykiatrien i Odense har ansat en spirekonsulent. Hendes opgave er at skabe oplevelser i og med naturen for de indlagte.

Psykiatrien i Odense har ansat en spirekonsulent. Hendes job er at skabe oplevelser i og med naturen og de indlagte patienter. (Foto: © Mona Aaberg, DR)

Hun var selvmordstruet og skar i sig selv.

Men da 32-årige Julie Ostenfeldt Thinesen blev indlagt på psykiatrisk afdeling i Odense, var det ikke kun kemisk medicin, som hjalp hende til at blive udskrevet igen.

Man skal nemlig blot krydse en vej fra den psykiatriske afdeling, før man kan sætte sine fødder i en kolonihave, som tilhører afdelingen.

Og det var det sted, Julie Ostenfeldt Thinesen søgte til, når hun havde det svært.

- Så har jeg tigget og bedt om at komme over i kolonihaven med Liv. Det har været fantastisk.

Liv Toke Krautwald er nyansat på psykiatrisk afdeling i Odense. Men hun er ikke sundhedsuddannet.

I stedet har hun en baggrund som lærer, kulturformidler og naturelsker. Jobtitlen som 'spirekonsulent' findes der ingen uddannelse til, og jobbet består i at skabe oplevelser i og med naturen for de indlagte på psykiatrisk.

Og kolonihaven og spirekonsulenten har ifølge Julie Ostenfeldt Thinesen haft afgørende betydning for, at hendes indlæggelse ikke varede mere end seks uger.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det har gjort, at jeg er blevet udskrevet måneder før, end hvad der ellers var sat mig i sigte.

I kolonihaven og på gåturene med spirekonsulenten var hun langt væk fra alt, hvad der hedder medicin, læger og behandlere.

I stedet var det vinbjergsnegle, brændenælder og skvalderkål, som de var optagede af. Og kampen mod skvalderkål blev næsten et symbol på den kamp, Julie Ostenfeldt Thinesen selv kæmpede.

- Når man sidder i betonvæggene og får sin medicin, og man er sløv og trist, så er det fantastisk at komme herover og mærke efter i trygge omgivelser. Jeg fik roen til at mærke den trælse følelse, men det var okay, for så kunne jeg arbejde den væk – der var jo masser af skvalderkål at gå i gang med.

- Så der var hele tiden noget at have mellem hænderne, mens mine tanker havde plads til at komme lidt frem.

En anden tilgang

Når Liv Toke Krautwald og Julie Ostenfeldt Thinesen var sammen, snakkede de ikke om Julies baggrund, hvorfor hun var indlagt, og hvordan hendes forløb på psykiatrisk skred frem.

Og det er også meningen, lyder det fra Sonja Rasmussen, der er cheflæge på psykiatrisk afdeling i Odense.

De fik ikke sagt rigtigt farvel til hinanden, da Julie Ostenfeldt Thinesen blev udskrevet for snart halvanden måned siden. Derfor var det både et følelsesladet og muntert gensyn, da de mødtes igen i kolonihaven. (Foto: © Mona Aaberg, DR)

- Liv skal ikke dokumentere, og hun skal ikke vide noget om, hvordan de har det eller deres sygdom. Hun skal have en helt anden kontakt til dem, og dermed får de et frirum fra psykiatrisk afdeling, mens de er indlagt.

For når spirekonsulenten er sammen med patienterne, er det ikke sygdommen, der er i fokus. I stedet er det nærvær – på patientens præmisser, forklarer Liv Toke Krautwald.

- Jeg spørger stadig: Har du det godt i dag? Men når jeg spørger, så spørger jeg ikke i forhold til, hvor langt du er kommet i din helbredelse. Så spørger jeg, fordi jeg er medmenneske.

Hun er ikke bange for hverken stilhed, en gåtur i regnvejr eller at trække sig lidt tilbage. Når hun i starten var sammen med Julie Ostenfeldt Thinesen, var de i hver sin ende af kolonihaven.

- Det handler bare om at være i samme rum og have samme beskæftigelse, og på den måde får man også lavet et fællesskab, siger Liv Toke Krautwald.

Og ifølge Julie Ostenfeldt Thinesen har det været dejligt, at hvert ord, hun og spirekonsulenten har udvekslet, ikke er blevet vejet og målt. For når hun havde samtaler med det øvrige personale, oplevede hun, at det kun handlede om hendes depression, spiseforstyrrelse eller selvskade.

- Der var altid en følelse af en lidt tung ked-af-det-hed. Sådan var det ikke med Liv, for det var ikke hendes fokus. Hendes fokus var, at vi skulle ud at have luft og sol i kinderne. Og det var bare det, siger Julie Ostenfeldt Thinesen.

Mere grønt på Nyt OUH

I forbindelse med byggeriet af Nyt OUH er der ved den psykiatriske afdeling tænkt endnu mere grønt ind. Det er også en af årsagerne til, at de har ansat spirekonsulenten. Nu skal der nemlig gøres erfaringer, inden de rykker i nye lokaler.

For på den nye afdeling skal det grønne ikke kun være rart at kigge på, men patienterne kan også få jord under neglene.

Selv om det er egentlig er en ukrudtsplante, tager Liv Toke Krautwald den store buket af skvalderkålens blomster med tilbage som pynt på den psykiatriske afdeling. (Foto: © Mona Aaberg, DR)

- Spirekonsulenten skal gå ind og aktivere patienterne med at arbejde i haven. Det kunne være at anlægge et bed og forsøge at få en kontakt på den måde og lave noget meningsfuldt sammen, siger cheflæge Sonja Rasmussen.

Og det giver ifølge Julie Ostenfeldt Thinesen rigtig god mening, at der bliver mulighed for flere grønne aktiviteter knyttet sammen med Liv Toke Krautwalds nærvær.

- Liv kan selvfølgelig ikke stå alene, for hun kan ikke behandle min depression, men hun er et fantastisk supplement, som, jeg tror, mange mangler. For det bliver så sterilt og klinisk og sygehusagtigt det hele, når man er indlagt.

Julie Ostenfeldt Thinesen har nu været udskrevet, lige så længe som hun var indlagt. Nu er hun igen hjemme til et liv sammen med sine to døtre.

- Jeg havde bare fået så meget mod på at blive udskrevet. Liv tog mig ud at gå en tur langs åen, og vi mærkede byen. Da vi kom tæt på der, kunne jeg mærke, at der er et rigtigt liv, som man skal kæmpe lidt for.