Kommune snød skole med undercover og skjult kamera: Partier kræver redegørelse

S og SF vil til bunds i sagen, hvor Nyborg Kommune brugte falsk it-medarbejder på folkeskole.

Med dette id-kort udgav en medarbejder fra et privat sikkerhedsfirma sig for at være udsendt af kommunens it-afdeling. (© DR Nyheder)

På baggrund af nye oplysninger i sagen, hvor Nyborg Kommune hyrede et it-sikkerhedsfirma til at snyde personfølsomme oplysninger ud af ansatte på 4kløverskolen i Ørbæk, forlanger Socialdemokraterne og SF, at borgmester Kenneth Muhs (V) belyser, hvad der er op og ned.

Det fortæller Socialdemokratiets gruppeformand, Sonja Marie Jensen.

- I første omgang er det vigtigst at få stoppet denne fremgangsmåde, og så er vi nødt til at se på, om der er nogle beslutningsgange i kommunen, der kunne trænge til et eftersyn.

Hun blev første gang bekendt med dele af sagen i december og bad derefter om en redegørelse.

Men som DR kunne fortælle i går, brugte Nyborg Kommune i november 2018 et it-firma, der udstyret med falsk id-kort fra Nyborg Kommune sendte en mand undercover på 4kløverskolen.

Her skulle han forsøge at finde svagheder i skolens it-sikkerhed ved at lokke skolens medarbejdere til at give ham personfølsomme oplysninger. Det hele optaget med skjult kamera.

Nyborg Kommune ville nemlig have en status på, hvordan kommunens medarbejdere passede på personfølsomme oplysninger. Derfor blev skolen tilfældigt udvalgt til at få besøg af undercover-personen fra it-firmaet.

Det er nye oplysninger for Sonja Marie Jensen (S), og derfor har hun bedt om en ny redegørelse.

- Jeg kan ikke på stående fod sige, hvad konsekvensen skal være, men det er en meget, meget alvorlig sag, siger hun.

Skolelederen på 4kløverskolen oplevede besøget af den falske it-medarbejder som et så stort tillidsbrud, at han i en periode har været sygemeldt.

Hat og blå briller

Det er dybt forkasteligt, at kommunen har overvåget sine egne medarbejdere, og sammen med Socialdemokratiet har SF bedt om et ekstraørdinært møde i økonomiudvalget, fortæller formand for skole- og dagtilbud i Nyborg Kommune, Suzette Frovin (SF).

- Vi undrer os over det falske id-kort fra kommunen, hvor der er hans (den falske it-medarbejder, red.) eget billede på. Vi har brug for at få belyst, hvordan han er kommet i besiddelse af dét kort.

Derfor ser hun frem til at få oplyst flere detaljer på det ekstraordinære møde i økonomiudvalget.

- Jeg har brug at høre mere om de åbenlyst, uetiske overvejelser, der har været i en proces, hvor man beder et firma om at overvåge og fremprovokerer en reaktion hos vores medarbejdere, siger hun.

Indkaldelse på vej

Borgmester Kenneth Muhs betragter sagen som en rigtig 'møgsag' og erkender, at han som borgmester altid bærer en del af ansvaret. I dette tilfælde er det hans ansvar, at det ikke sker igen, fortæller han til DR Fyn.

Den store opmærksomhed på beskyttelse af personfølsomme oplysninger i forbindelse med EU's nye persondataforordning kan være én af forklaringer på, at det kunne ske, mener Kenneth Muhs (V).

- Vi er i en tid, hvor vi skal have meget fokus på borgernes data-sikkerhed, og derfor kan sådan noget ske. Men det er selvfølgelig ikke måden at gøre det på, understreger han.

Kenneth Muhs (V) forventer, at man kan afholde et ekstraordinært møde allerede i denne uge.

FacebookTwitter