Kommune vil have dansk slot på Unescos Verdensarvsliste

Nyborg Kommune vil bruge 2,1 millioner kroner på at få slottet på Unescos Verdensarvsliste.

Nyborg Slot og parken omkring (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

På Nyborg Slot drømmer man om at blive en del af den eftertragtede Unesco Verdensarvsliste.

Der er endnu lang vej. Men med den helt rigtig ansøgning er drømmen et skridt tættere på at blive til virkelighed.

Derfor har Nyborg Kommune afsat 2,1 millioner kroner til ansættelse af personale, der kan skrive ansøgningen til Unesco.

Men pengene er nødvendige at bruge, mener Kenneth Muhs, der er borgmester i Nyborg.

- Det er et meget omfattende skrivearbejde, der skal følge med sådan en ansøgning om at blive optaget.

Man regner med at ansøgningen kommer til at have et omfang a 400 sider og 200 siders bilag og laves i et samarbejde mellem Nyborg Kommune og Østfyns Museer.

Det er helt afgørende, at ansøgningen sidder lige i skabet. Det vil nemlig være kulminationen på mange års arbejde.

- For os vil det være ubærligt, hvis ansøgningen ikke er i orden, for vi har arbejdet på det her i syv år. Det, vi skal huske på, er, at Danmark og Fyn får en fantastisk, international attraktion, siger Kenneth Muhs.

Middelalderens Christiansborg

Nyborg Slot blev bygget omkring 1170. Dengang var det et epicenter, hvor kong Erik Klipping mødtes med rigets mægtigste mænd ved det såkaldte Danehof.

På den måde fungerede slottet som det daværende parlament, og det var også her, Danmarks første grundlov blev underskrevet.

I Nyborg vil man gerne formidle slottets storhedstid til resten af landet. Derfor besluttede man i november 2017, at der skulle postes over en kvart milliard i at restaurere det gamle slot.

- Projektet til 351 millioner kroner sætter nye internationale standarder for museumsbyggeri og sætter Nyborg og Nyborg Slot på verdenskortet, skrev styregruppen bag renoveringen i en pressemeddelelse tilbage i november 2017.

Delte meninger

Det er dog ikke alle i Nyborg, der synes, det er en god idé at kaste 2,1 millioner kroner efter en ansøgning til Verdensarvslisten.

- Jeg synes, det er en temmelig dårlig idé. Jeg tror på, at turisterne kommer, og jeg er ikke sikker på, at Unesco er så afgørende. Så at bruge to millioner kroner på en eller anden godkendelse, det synes jeg er helt vildt. For de penge kunne man lave meget andet, siger Hans Andersen, der er butiksejer i Nyborg.

En af pointerne med at restaurere slottet og forsøge at få det på Verdensarvslisten er at få flere turister til Nyborg. Det er et argument, der kan opveje brugen af skattekroner.

- Jeg synes, det er mange penge. Men jeg vil gerne have, at der kommer flere turister til byen, så jeg synes, det er god idé. Jeg har altid godt kunne lide Nyborg, så jeg synes, det er dejligt, når der kommer mennesker og ser vores by, forklarer Niklas Alstrøm, der er studerende.

Giver et løft

I Kolding Kommune ved man alt om, hvad det er, Nyborg i disse dage gennemgår. De har nemlig været igennem processen, da de søgte, om at Christiansfeld skulle optages på den eftertragtede liste. Borgmester Jørn Pedersen fortæller, at prisen nogenlunde var det samme for dem, men effekten var til at se med det samme.

- Ligefra dag ét væltede det ind med Unesco-turister, der simpelthen bare skulle se det nye sted, der var kommet på listen. Og vi kan konstatere, at det, turiststrømmen har, holdt ved og er fuldstændig massiv i forhold til tidligere, forklarer borgmesteren.

Det er dog ikke helt så ligetil at blive optaget på Unescos Verdensarvsliste. Første skridt er at indsende sit forslag til Slots- og Kulturstyrelsen og deres tentativliste. Derfra venter der et langt og sejt arbejde med at lave ansøgningen til Unesco.

For at sætte det i perspektiv fik Kolding Kommune i 1993 Christiansfeld på tentativlisten. De blev dog først optaget på Verdensarvslisten i 2015.

Deadline for ansøgningen til tentativlisten var d. 16 marts 2018.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk