Kommune vil have mere Counter-Strike: E-sport er et godt brand for en by

Borgmester lægger op til at forlænge kontrakt med en af verdens største Counter-Strike-turneringer. Men effekten er svær at måle, siger ekspert.

Astralis vandt turneringen sidste år foran 5.000 tilskuere i Odense. (Foto: Helena Kristiansson © H.Kristiansson)

Det kommer til at fyge med virtuelle kugler, 'frags' og 'nades' i weekenden, når ESL-sæsonfinalerne i Counter-Strike bliver spillet i Odense.

Men når lyset er slukket og konfettien fejet op, skal Odense Kommune beslutte, om der fortsat skal være Counter-Strike i Odense.

Kontrakten med ESL Pro League, der er en af verdens største turneringer i det populære computerspil, lød i første omgang på tre år og udløber efter søndagens finale. Derfor skal Odense Kommune og turneringsarrangøren ESL finde ud af, om turneringen skal blive i Odense.

Og det er borgmester Peter Rahbæk Juel (S) åben for.

- Vi har fat i noget. Både med den værdi, det giver tilbage til byen, men også med den globale eksponering, Odense får, siger Peter Rahbæk Juel.

Også by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) har været glad for turneringen.

- Det har været med til at vise e-sport som en fællesskabende aktivitet. Og så er det med til at tiltrække arbejdskraft til vores robot- og it-branche, siger Jane Jegind.

Svært at måle effekt

Det har kostet Odense Kommune 11,3 millioner kroner at holde turneringen de seneste tre år. Ifølge Peter Rahbæk Juel har turneringen været en god forretning for kommunen.

- Vi kan se, at der kommer ti millioner kroner ind i øget omsætning, siger Peter Rahbæk Juel med henvisning til en effektmåling, som Odense Kommune selv har fået lavet.

Men det ikke sikkert, at det er lige så god en forretning, som Odenses borgmester giver udtryk for.

Det mener Rasmus Storm, der er analyse- og forskningschef på Idrættens Analyseinstitut. De effektmålinger, som kommunerne bruger til at vurdere økonomien bag større events, giver nemlig ikke det fulde billede, mener han.

- Et af problemerne med effektmålinger er, at de ikke rigtig beskæftiger sig med de mange forskellige omkostninger, der er forbundet med et event. Og så kan man ikke sige noget meningsfuldt om, hvorvidt det er en god forretning eller ej, siger Rasmus Storm.

Vil gerne forlænge

By- og kulturrådmand Jane Jegind og borgmester Peter Rahbæk Juel fastholder, at kommunens effektanalyser er det bedste værktøj til at måle, hvad kommunen får ud af at være vært for ESL.

På trods af kritikken er Jane Jegind klar til at få mere e-sport i fremtiden.

- Jeg håber absolut, at vi kan få en aftale. Det er med til at skabe en anderledes aktivitet i Odense og giver en oplevelse til en masse unge mennesker, siger hun.

Og begge parter er interesserede i at forlænge samarbejdet. Det vurderer Martin Rosenbæk, som er direktør på verdens førende medie om Counter-Strike, HLTV.org.

- Jeg synes, Odense Kommune har vist, at de er handlingsparate. Og ESL har med den hidtidige aftale vist, at de ville give det et skud, siger Martin Rosenbæk.

Forhandlingerne er formentlig allerede i gang, vurderer Martin Rosenbæk.

- Det ville undre mig, hvis de som minimum ikke sidder og knokler ved forhandlingsbordet. Begge har vist, at de er parate til at lave deals, siger Martin Rosenbæk.

DR Fyn har spurgt ESL, om de også er interesserede i at forlænge aftalen med Odense Kommune. De skriver i en mail, at de har været glade for Odense som værtsby og er i dialog med Odense Kommune. De kan dog ikke sige mere på nuværende tidspunkt.