Kommune vil undersøge brug af forfalsket id-kort og skjult kamera skole

Nyborgs borgmester vil have undersøgt, om der foregik noget 'decideret ulovligt', da Nyborg Kommune hyrede sikkerhedsfirma til at teste it-sikkerhed.

Nyborgs borgmester Kenneth Muhs (V) understreger, at kommunens medarbejdere skal kunne føle sig trygge og regne med, at der er tillid til dem. (Foto: Nils Svalebøg © Scanpix)

Skete der noget direkte ulovligt, da et eksternt firma testede it-sikkerheden hos de ansatte i Nyborg Kommune med skjult kamera og falsk id-kort?

Det vil kommunen nu have undersøgt, oplyser borgmester Kenneth Muhs (V) efter et hasteindkaldt møde fredag morgen.

Samtidig er det besluttet, at det nu er kommunaldirektøren i Nyborg Kommune, der fremover skal stå i spidsen for kommunens it-sikkerhedsgruppe.

- Vi tager afstand fra, at man tager ud for at filme med skjult kamera. Vores medarbejdere skal kunne vide sig trygge og regne med, at der er tillid til dem, siger borgmester Kenneth Muhs.

Han har bestilt en intern juridisk undersøgelse, der skal afklare, om der er sket noget ulovligt i forbindelse med sagen. Blandt andet er der rejst usikkerhed om, hvordan et falsk id-kort, som den falske medarbejder bar, da han besøgte en skole, er fremkommet.

- Nu får vi undersøgt, om der er foregået noget decideret ulovligt her. Det har vi bedt om at få en juridisk vurdering af, siger Kenneth Muhs.

Brugte forfalsket id-kort

Sagen kom frem tidligere i denne uge, hvor DR Nyheder kunne fortælle, at Nyborg Kommune har brugt sikkerhedsfirmaet Prueba Cybersecurity til at undersøge, om kommunens skoler kan narres til at give adgang til personfølsomme oplysninger.

En novembermorgen sidste år troppede en mand op på 4kløverskolen i Ørbæk.

På sig havde han et forfalsket id-kort med kommunens byvåben. I tasken havde han et skjult kamera. Han sagde, at han var sendt af sted til skolen for at stoppe et akut opstået datalæk.

Manden lykkedes ikke med at lokke data ud af skolelederen og de øvrige medarbejdere. Men skolelederen var efterfølgende så chokeret, at han blev sygemeldt.

DR Nyheder har også kunne fortælle, at Varde Kommune også har brugt Prueba Cybersecurity. Her blev de ansatte også filmet i smug.

Billund Kommune har også hyret sikkerhedsfirmaet, men afviser at have brugt skjult kamera i den forbindelse.

Facebook
Twitter