Kommuner kradser millioner ind for Skat

Skats it-system fungerer ikke optimalt, når der skal inddrives gæld. Derfor er flere kommuner selv begyndt, men situationen er ikke holdbar, lyder det.

I december havde landets 98 kommuner tilsammen sendt gældssager for 3,4 milliarder kroner til inddrivelse i Skat. (© Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Danskerne skylder for millioner af kroner i ejendomsskat, betaling for daginstitutioner og en masse andet til kommunen.

Gæld, der skal inddrives af Skat. Men det digitale inddrivelsessystem, EFI, har givet så mange problemer, at en række fynske kommuner er gået i gang med at inddrive gælden selv.

I Kerteminde har kommunen 19,1 millioner kroner til gode i borgernes lommer.

- Skat løser ikke opgaven. Derfor må vi sørge for, at der kommer så lidt restance til Skat som muligt. Derfor kradser vi pengene ind, selvom det ikke er meningen, siger borgmester Hans Luunbjerg (V)

I Odense har man ved at ringe rundt til skyldnere kradset to millioner kroner ind på to uger. Men det er langt fra en holdbar løsning, fortæller borgmester Anker Boye (S).

- Det er urimeligt, at kommunerne skal betale for Skats og statens manglende evne til at passe deres arbejde, siger han.

Lige nu overvejer skatteminister Karsten Lauritzen (V) at købe gæld fra kommunerne, som Skat ikke kan inddrive. Ministeren skal dog ikke regne med at få rabat, som man ellers har set tidligere i lignende sager, lyder det fra borgmesterkontorerne.

- Hvorfor skal vi give rabat på penge, som vi rettelig har til gode? Vi har desuden ikke indflydelse på, hvorfor pengene ikke bliver kradset ind, siger Hans Luunbjerg.

I december havde landets 98 kommuner tilsammen sendt gældssager for 3,4 milliarder kroner til inddrivelse i Skat.