Kommuner sparer livreddertårne væk: Nu vil lokale selv betale for at få dem tilbage

Svendborg og Kerteminde kommuner sparer som de eneste i landet på livreddertårne.

Gitte Charlotte Enevoldsen, der er ejer af Kerteminde Camping, har tilbudt sin hjælp for at livreddertårnet kan komme op på Nordstranden i Kerteminde igen i år. (Foto: Agnes Dalhoff Pedersen)

De rød-hvide livreddertårne fra Trygfonden pibler frem hver sommer sammen med en række specialuddannede livreddere på nogle af de mest besøgte strande i Danmark.

Det kræver dog, at kommunerne afsætter hver 30.000 kroner per tårn per år i budgettet til at sørge for overnatning til livredderne og vinteropbevaring af livreddertårnet.

Men de penge har man valgt at spare væk i Svendborg og Kerteminde som de to eneste kommuner i Danmark.

- Det er en benhård prioritering. Det er de rammer, kommunerne har, siger Jesper Hempler (SF), der er formand for Miljø-, natur- og teknikudvalget i Kerteminde Kommune.

Det vækker undren og er uden fortilfælde, at både Kerteminde og Svendborg valgte at sige nej tak til livreddertårne på to af Fyns mest populære strande, fortæller programchef i Trygfonden, René Højer.

- Det blev vi meget overraskede over, fordi vi har drevet Trygfonden Kystlivredning i 20 år, og det var første gang, vi oplevede, at der var nogen, der vendte tilbage og sagde, at de ikke kunne være en del af samarbejdet mere, siger han.

Mangel på tårne betyder manglende tryghed

Det vil også ærgre Gitte Charlotte Enevoldsen, der er ejer af Kerteminde Camping, hvis livredderne ikke længere vil være til stede på Nordstranden i Kerteminde.

- Det vil jeg være frygtelig ked af. Det er jo en tryghed, vi har i vores dagligdag. Jo flere der kommer på stranden, jo flere har også brug for hjælp, siger hun.

Hun mener ikke, at livredderne kan undværes, og derfor har hun valgt at hjælpe kommunen lidt på vej.

- Jeg vil gerne donere ophold til livredderne, for at vi kan have det livreddertårn, siger Gitte Charlotte Enevoldsen.

Flere private sponsorer har også tilbudt deres hjælp, blandt andet Martin Madsen, der er direktør i Otterup Hobbyfoder, men som egentlig ikke er fra Kerteminde Kommune.

- Jeg tænker, at når Kerteminde Kommune ikke prioriterer det højt nok og sørger for, at de ting er i orden, så er der jo andre kræfter, der må hjælpe til, siger han.

Måske en ny aftale i Kerteminde

De mange tilbud glæder formanden for Kerteminde Kommunens Miljø-, natur- og teknikudvalg, Jesper Hempler (SF).

- Det er jeg da rigtig glad for, for det har jo noget med sikkerhed at gøre. Jeg ved, at de faktisk har haft to livreddende aktioner her til sommer, så det er jo ikke uden betydning, siger han.

Jesper Hempler vil nu snakke med sine byrådskolleger og Trygfonden for at finde ud af, om der kan laves en aftale med de private donationer, så der kommer et livreddertårn op i Kerteminde til sommer.

I Svendborg Kommune er private også trådt til for at tilbyde overnatning til livredderne, og det har betydet, at livreddertårnet alligevel kommer op på stranden i Christiansminde i Svendborg i år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter