Kommuner spilder penge på tomme pladser i psykiatrien: KL og regioner kræver handling

Knap hver tredje seng til de særlige pladser i psykiatrien står tomme, og det koster kommunerne dyrt.

Der kunne være mere trængsel på gangene på de særlige pladser i psykiatrien. Halvandet år efter oprettelsen står hver tredje plads stadig tom. (Foto: Jonatan Grau Møller)

Du kender måske det der med, at du får noget, som du rigtig gerne vil have, men så ender det med, at du faktisk ikke helt får brugt det alligevel.

Netop dét giver lige nu hovedpine på Christiansborg, i regionerne og i kommunerne.

Men det her handler ikke om en sweater, et lækkert ur eller nogle nye løbesko.

Det handler om 135 særlige pladser i psykiatrien.

Pladser, der skal rumme de farlige psykiatriske patienter.

De blev de oprettet for halvandet år siden, men hver tredje plads står stadig tom.

Derfor håber formanden for danske regioner, Stephanie Lose (V), at strukturen omkring pladserne snart bliver ændret.

- Jeg håber, at man i finansloven kan finde de midler, der skal til for at sikre, at de særlige pladser kan overgå til at være en del af den almindelige psykiatri, siger hun.

Ringe effekt af lempelser

Problemet med de tomme pladser er, at de koster kommunerne dyrt.

I løbet af knap et år har det kostet Region Syddanmark næsten 22 millioner at drive de særlige pladser. Af dem er over halvdelen af pengene gået til tomme pladser.

For at få flere psykisk syge til at bruge de særlige pladser blev kravene for at bruge dem lempet i marts.

Det har hjulpet en smule, men der er stadig ledige pladser. Derfor er Liselott Blixt, sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, ganske klar i mælet.

- Det er en fiasko. Det er penge, som bliver brugt på personale, der ikke har noget at lave, mens vi ser tomme stuer, og samtidig kan vi ikke få nok personale andre steder.

Den bestragtning er Jane Heitmann, der er psykiatriordfører for Venstre, ikke enig i.

Hun mener, at det er op til kommuner og regioner at stramme op og bruge ordningen.

- Vi ved, at der er en gruppe borgere, der har et behov for særlig omsorg. Derfor undrer det mig, at der stadig er ledige pladser, siger hun.

Men ifølge Thomas Adelskov (S), der er formand for socialudvalget i Kommunernes Landsforening, er det ikke kommunerne, der er dårlige til at visitere.

Det er hele strukturen, der har været forkert skruet sammen fra start, mener han.

- Vi rammer simpelthen ikke den målgruppe af nogle særligt udadreagerende og syge borgere, som vi gerne vil give sengepladser i psykiatrien. Derfor kan kommunerne ikke gøre brug af pladserne.

  • På afdeling 05 på Vejle Sygehus har de 15 af Region Syddanmarks 32 særlige pladser. (Foto: Jonatan Grau Møller)
  • Opholdsrum på afdeling 05. De store glaspartier er blandt andet med til at sikre personalet imod blinde vinkler. (Foto: Jonatan Grau Møller)
  • Et kig indenfor på værelse 13, hvor Linette, der er patient på afdeling 05 i Vejle, bor. (Foto: Jonatan Grau Møller)
  • En af fordelene ved de særlige pladser er ifølge Linette, at personalet har mere tid til at lave aktiviteter med patienterne. (Foto: Jonatan Grau Møller)
1 / 4

Patient: Her er der tid

Mens spørgsmålet om pladsernes fremtid udkæmpes på den politiske slagmark, er der 93 patienter, der er indskrevet på de særlige pladser landet over.

En af dem er Linette.

Hun bor på Vejle Sygehus' afdeling 05.

Hun lider af paranoid skizofreni og ønsker ikke at stå frem med sit efternavn.

Flere gange har hun været indlagt på psykiatriske afdelinger og bosteder, men for hende er det første gang, der er et tilbud, hun føler sig hjemme i.

- Her er der tid. Man skal ikke ud, inden man er kommet, og så er der et bredt fagligt spænd i personalet, fortæller hun.

Den ekstra tid gør ifølge Linette, at man kan nå at opfange situationer i opløbet, inden de udvikler sig til noget skidt. Samtidig har personalet bedre mulighed for at lave aktiviteter med patienterne.

- For mig betyder det alt. Det der med bare at være indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvor der ikke sker noget, det får mig ned i et større sort hul, forklarer hun.

Sundhedsministeriet har tidligere meldt ud, at de særlige pladser vil blive en del af deres tiårige plan for psykiatrien. Indtil den ligger klar, skriver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i en mail til DR Nyheder:

- Det er vigtigt, at regionerne lærer af hinanden. Region Syddanmark med en belægningsprocent på 35 procent kan med fordel hente erfaringer fra Region Sjælland, der udnytter mere end 70 procent af pladserne.