Konfirmander: Skoledagen er lang i forvejen

Mange kommuner får lov til at bruge skoletid på at lade børn gå til præst. Tiltrængt, lyder det fra de kommende konfirmander, Astrid og Hjalmer.

Både Astrid og Hjalmer synes, at det er hårdt at gå til konfirmandforberedelsen oveni i den lange skoledag. (Foto: Kirsten Nepper-Rasmussen- DR Fyn)

Det er morgen i Egense, og i gangen ved præsteboligen fylder skoletaskerne godt op i garderoben.

Inden for er 7. klasserne fra Rantzausminde Skole i gang med at øve på fadervor. Den er svær, især den sidste del af den, synes de.

- Thi dit er riget, magten og æren. Hvad betyder det egentlig?, spørger præst Torben Poulsen.

- At det er ham, der bestemmer?, foreslår Hjalmer Engstrøm.

- Ja, det er ham, der kører med klatten, siger præsten med et smil.

13-årige Hjalmer Engstrøm kunne have valgt at sove længe i stedet for at gå til præst. For konfirmationsforberedelsen kommer oven i de 35 timer, han ellers går i skole.

- Jeg vil gerne konfirmeres, så selvfølgelig skal jeg gå til præst. Men det er nogle alt for lange skoledage. Det er svært at være frisk i de sidste timer, siger Hjalmer, der også skal nå fritidsinteressen fodbold om eftermiddagen.

12-årige Astrid Søgård har en hest, der skal rides hver eftermiddag efter skole. Derfor er alt, der kan gøre skoledagen kortere en kærkommen gave.

- Det er næsten hver dag til halv fire. Og så er det svært at nå sin sport og fritid. Så ender det med, at man først er hjemme sent om aftenen for at få aftensmad, siger Astrid, der dog heller ikke har overvejet at droppe konfirmationsforberedelsen.

- Nej, jeg vil rigtig gerne konfirmeres, siger hun.

På skolen mærker skoleleder Troels Segel også de lange dage for eleverne i 7. klasse. Det er den årgang med de længste dage.

- Som det er nu, betyder konfirmationsforberedelsen, at de har rigtig lange dage. Nogle dage i vinterperioden bliver de nødt til at være i skole til 15.45, siger Troels Segel, der er skoleleder på Rantzausminde Skole i Svendborg.

- Selvom vi forsøger at udjævne timetallet, så bliver det nogle lange dage for eleverne i 7. klasse, siger han.

Beder om før fri

Skolelederen oplever, at eleverne ofte må bede om fri fra de sidste timer på dagen for at nå at komme videre til fritidsaktiviteter.

Han glæder sig derfor over, at Svendborg Kommune er en af de kommuner, der har fået lov til at bruge to timer af elevernes understøttende undervisning på at sende dem til præst.

- Det kommer til at betyde, at vi kan skabe nogle rammer for eleverne, hvor det hænger bedre sammen, siger Troels Segel.

Han håber også, det giver mulighed for, at skolen bedre kan lave forløb på tværs af klasserne.

Astrid og Hjalmer har stadig et par uger til at øve på fadervor. De skal konfirmeres til april.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.