Konkurs efterlader kunder med skæve tænder og pengesmerter

Kunder står tilbage med ufærdige behandlingsforløb og en økonomisk tandpine efter konkurs hos tandlægefirmaet Smily.

Camilla Brink Hindahl var midt i et behandlingsforløb hos Smily, da de gik konkurs. Nu står hun tilbage med skæve tænder og en uvis regning hos en anden tandlæge. (Foto: © Mona Aaberg, DR)

Flere hundrede kunder kender hverken de sundhedsmæssige eller økonomiske konsekvenser, efter at tandlægefirmaet Smily, der lavede tandreguleringer med udskiftelige bøjler, gik konkurs i slutningen af marts.

Konkursen har efterladt mange kunder midt i ufærdige forløb.

- Vi har allerede modtaget flere hundrede henvendelser/anmeldelser af krav fra kunder, som vi pt. registrerer. Og disse henvendelser løber fortsat ind i stort antal.

Det skriver kurator for konkursboet Teis Gullitz-Wormslev i en mail til DR Fyn.

Smily havde klinikker i København, Odense og Aarhus, og en af kunderne fra Odense er Camilla Brink Hindahl.

Hun startede sin behandling hos Smily i marts måned sidste år med en drøm om lige tænder. Her hun fik besked på, at hendes tænder ville være rettet færdig i oktober, men i marts måned i år er hendes tænder stadig skæve, og nu er firmaet gået konkurs.

- Jeg føler mig meget alene. Jeg ved ikke, hvor jeg skal gå hen for at få hjælp, og jeg kommer nok også til at betale det dobbelte af, hvad jeg har betalt i forvejen, siger Camilla Brink Hindahl.

Forbrugerråd: En rigtig, rigtig skidt situation

Regitze Buchwaldt er ankenævnskoordinator hos Forbrugerrådet Tænk, og hun mener, at forbrugerne er rigtigt dårligt stillet, hvis de står midt i et behandlingsforløb hos Smily.

- Man skal gøre sit krav gældende overfor konkursboet – og hvis der er penge tilbage, når boet er gjort op, så er det de penge, der bliver uddelt. Men det sker efter en rangering.

Derfor står mange hundrede kunder nu med en knust drøm om et tandpastasmil og økonomisk hovedbrud. Og når konkursboet er gjort op, er forbrugerne - som oftest - rangeret nederst i fødekæden, når pengene skal deles ud.

- Alt i alt står du som forbruger i en rigtig, rigtig skidt situation, fortæller Regitze Buchwaldt.

Hun forklarer dog, at der er flere veje at gå som forbruger.

Udover at stille krav overfor konkursboet kan man klage over enten en tandskade eller selve sundhedsbehandlingen.

- Og det er kompliceret stof. Det er jo lidt svært at henvende sig ved tandlægen for at kræve pengene tilbage, når tandlægen er gået konkurs, siger Regitze Buchwaldt.

Ekspert: Afbrudt forløb kan skade tænderne

Peter Stoustrup er specialtandlæge og Ph.d. fra Aarhus Universitet. Han mener, at det kan skade patienternes tænder, hvis de ikke færdiggør deres forløb.

- For nogle af patienterne vil det betyde, at de får en forværret funktion – altså den måde tænderne fungerer på. Men først og fremmest er det drømmen om det lige bid, der brister.

Han anbefaler derfor, at kunderne opsøger en tandlæge, der har erfaring med tandregulering.

- Det faglige råd er, at man skal opsøge en tandlæge for at få set på, hvad der mangler, og hvad det har af konsekvenser, hvis man ikke fortsætter behandlingen, siger Peter Stoustrup.

Camilla Brink Hindahl har i alt betalt 22.000 kroner for behandlingen hos Smily og forventer nu en ekstraregning hos en ny tandlæge på mindst 10.000 kroner.

Her har hun fået en ny tid i slutningen af april. Men selv om hun nu står med flere udgifter, klager hun formentlig ikke over behandlingen hos Smily.

- Jeg tror ikke, jeg kommer til at klage, fordi der ikke er nogen, der kommer til at stå til ansvar for det. De er jo gået konkurs.

DR har været i kontakt med ejer af Smily Morten Nordsted Jacobsen, og han oplyser, at de har forsøgt at henvise kunder til andre tandklinikker i det omfang det har været muligt.

Desuden skriver han i et skriftligt svar:

- Jeg er uendelig ked af, at nogle af vores kunder er kommet i klemme i denne triste situation, og jeg vedkender mig mit ansvar for det, der er sket.

Han afviser også, at Smily kunne have taget flere forbehold i forhold til at tage nye kunder ind i forløbet op til konkursen.

- Vi har løbende droslet vores forretning ned og lukket vores to klinikker i Sverige for netop at nedbringe udgifterne.