Kræseposer med kage og chokolade skal få ældre til at spise mere

Kræseposerne er en del af projektet "Fristelser i øjenhøjde", som sætter fokus på ældre borgere i eget hjem, som ikke tager nok på i vægt.

Kræseposerne indeholder forskellige mellemmåltider og uddeles til borgere, som i forvejen får mad leveret af kommunen. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Mere livskvalitet til de ældre gennem dagens måltider.

Det er formålet med forskningsprojektet "Fristelser i øjenhøjde", som i dag gør sit indtog i Middelfart Kommune.

Omkring halvdelen af alle ældre har problemer med at spise nok i løbet af dagen, og det er problematisk, fortæller Kirsten Færgeman, der er projektleder i Elbokøkkenet, som afvikler "Fristelser i øjenhøjde".

- Når man ikke spiser nok som ældre, så taber man sin funktionsevne, og det betyder evnen til at kunne komme op af stolen eller op ad trapper, forklarer hun.

I Middelfart Kommune forsøger man at løse problemet med såkaldte kræseposer til de ældre borgere, der i forvejen er visiteret til at få mad leveret i hjemmet af kommunen.

Susanne Frost har ikke intention om at leve af kræseposerne. Hun håber, at kræseposerne får hende til at få appetitten tilbage, så de store måltider igen kan indtages som normalt. (Foto: Trine Rødkær)

50 borgere får to gange om ugen udleveret en kræsepose med små mellemmåltider som for eksempel en drikkeyoghurt, små stykker chokolade og saltkiks.

En hjælp til appetitten

Susanne Frost er en af de borgere, der modtager kræseposerne, og hun er glad for de små mellemmåltider.

- Jeg blev meget positivt overrasket over det, fordi jeg har svært ved at spise store måltider - altså de tre gængse måltider i løbet af dagen - fordi jeg ikke har nogen appetit. Det var utrolig indbydende for mig at se, at der var små portioner af det hele, fortæller hun.

Indholdet i kræseposerne er forskelligt fra gang til gang, men indeholder altid fire mellemmåltider som for eksempel kan være chokolade, kage eller salte kiks. Poserne udleveres tirsdag og fredag i de næste fire måneder. (Foto: Anne Mette Thrane - DR Fyn)

Efter 14 dages indlæggelse på hospitalet på grund af en operation af ny hofte havde Susanne Frost mistet sin normale appetit.

Hun er overbevist om, at kræseposerne kan være med til at få appetitten tilbage.

- Jeg tror, det kan hjælpe mig til, at jeg langsomt vænner mig til at spise og får lidt appetit, så jeg kan se frem til hovedmåltiderne. Det vil helt klart give mig mere lyst og energi til at spise mere mad, forventer jeg.

Spændt på at se resultatet

I forskningsprojektet med kræseposerne måler man helt konkret på udviklingen i borgernes vægt, BMI og muskelmasse, hvor det særligt er muskelmassen, som er interessant.

- Vi er spændt på, om den forandrer sig. Man kunne jo håbe på, at det giver noget energi at få lidt mere at spise i løbet af dagen, så de måske kommer til at bevæge sig mere, fortæller den ledende forsker i projektet, Lena Bindesbøl.

Projektet "Fristelser i øjenhøjde" er også en indsats, som kører i Kolding, Haderslev og Fredericia kommuner.

Projektet startede i december 2017 og varer til og med juni 2020.

Facebook
Twitter