Krav til tidligere jægersoldat: Betal millionstøtte tilbage

Erhvervsstyrelsen kræver alle støttekroner, som en tidligere jægersoldat og hans kone fik til et kursus- og træningscenter på Langeland, betalt tilbage senest 19. januar. Pengene er brugt til alt andet end et center med vækst og job for Langeland, mener styrelsen. Parret afviser kravet.

Ambitionerne var store, men der kom aldrig noget kursuscenter for militærfolk på Langeland. Alligevel nåede parret bag planerne at få udbetalt 1,5 millioner EU-kroner. De penge vil Erhvervsstyrelsen nu have tilbage. (Foto: Tonny Schnoor © DR Fyn)

Ambitionerne var store da den tidligere jægersoldat Henrik Radich Otkjær og hans hustru Camilla Otkjær tilbage i 2010 blev lovet et tilskud på lidt under 4,5 millioner offentlige kroner til etablering af et kursus- og træningscenter på Langeland.

Men centeret blev aldrig til noget. Alligevel nåede parret bag det militære træningscenter at få udbetalt lidt over 1,5 millioner EU-kroner. Og de penge skal de nu betale tilbage, siger Erhvervsstyrelsen.

Samtidig har Erhvervsstyrelsen bedt Bagmandspolitiet om at se på sagen.

Blev asylcenter i stedet for militært center

Pengene skulle bruges til omdanne en gammel kaserne til et kursus- og træningscenter med plads til 1000 militær- og politifolk.

Sammen med centret skulle der etableres klatretårne, skovklatrebane, træningsbane og skydebane. Alle var glade.

Men tingene gik ikke som planlagt og planerne blev ændret. I stedet for etablering af et kursus- og træningscenter, så blev den gamle kaserne blev i stedet lejet ud Udlændingestyrelsen - til det som blev kendt som Asylcenter Holmegaard med flere hundrede asylansøgere som beboere.

Men på trods af at den gamle kaserne blev lejet ud, så fortsatte den tidligere jægersoldat Henrik Radich Otkjær og hans kone Camilla Otkjær med at modtage tusindvis af offentlige kroner i støtte. I alt nåede parret at modtage mere end 1,5 millioner EU-kroner i støtte via Syddansk Vækstforum.

Styrelse: Penge gik til parrets eget fitnesscenter

Efter DR Fyn afdækkede sagen, begyndte Erhvervsstyrelsen at undersøge, hvad parret har brugt pengene til. Styrelsen mener, at en del af pengene er blevet brugt til det fitnesscenter, som parret i dag driver i Charlottenlund og til privatforbrug.

Og derfor kræver Erhvervsstyrelsen nu alle pengene tilbage.

Topadvokat afviser tilbagebetalingskrav

Men det kommer ifølge Henrik Radich Otkjær og hans hustru Camilla Otkjærs advokat Karoly Neméth ikke til at ske uden kamp. For der er ikke noget at komme efter siger han.

- Vores modsvar er, hvilket Erhvervsstyrelsen er fuldstændig klar over, at vi afviser kravet.

- Pengene er anvendt, som de skulle være anvendt, på de vilkår, som pengene er ydet på, og der vil ikke komme en krone fra vores side. Hvis de fortsat mener, at de har et berettiget krav, så må de starte en sag, siger advokat Karoly Neméth.

Erhvervsstyrelsen begrunder tilbagebetalingskravet med, at nogle af pengene er brugt til renovering af bygninger uden for Langeland, og at der er brugt støttekroner til almindelig drift og privatforbrug.

Men de påstande afviser advokat Karoly Neméth.

- De er anvendt til de formål, som de er ydet til. Jeg mener, at hver udbetaling - måske ikke hver - men at anvendelsen af midlerne er regelmæssigt kontrolleret af dem, der har ydet støtten. Så hvis det skulle have været tilfældet, så må de fanden gale mig have sovet i timen, siger advokat Karoly Neméth.

Erhvervsstyrelsen har krævet i alt 1.507.757.26 kroner tilbage betalt inden d. 19 januar.

FacebookTwitter