Kriminelle truer og presser igen de hjemløse i Odense med dummebøder og tæsk

Uro, pres og trusler er atter en del af hverdagen for de hjemløse og socialt udsatte i Odense.

En pulje på tre millioner kroner, som Odense Kommune afsætter i år og næste år, skal gøre op med det pres fra kriminelle, de hjemløse og socialt udsatte i Odense oplever. Arkivfoto (Foto: BJARKE ØRSTED © Scanpix)

Dummebøder, tvang og tæsk er igen en del af hverdagen for de hjemløse og socialt udsatte i Odense.

Sådan lyder det fra de organisationer, der har med gadens beboere at gøre.

Sidste år blev der sat massivt ind over for bander, der uddelte dummebøder og tvang de udsatte til at sælge stoffer. Nu presser de kriminelle igen de hjemløse og socialt udsatte.

- Vi oplever, at der er meget uro på hellestederne rundt omkring i byen, og vi oplever også, at mange af vores brugere igen kommer og fortæller, at der sker ting og sager i gaderummet, hvor de bliver presset og nogen gange får tæv, fortæller Heinz Wolf, der er leder af Kirkens Korshærs varmestue.

Leder af Kirkens Korshærs varmestue, Heinz Wolf, på terrassen foran varmestuen. Heinz Wolf mener ikke, at vi endnu er oppe på samme niveau af pres og chikane, som i 2017. (Foto: Karsten Prinds - DR Fyn)

Odense Kommune og Fyns Politi bekræfter billedet, men politiet har ikke modtaget nogen anmeldelser.

- Det giver god mening, når man måske lever på gaden og er under pres, at man ikke kommer til myndighederne, men fortæller det til de forskellige aktører i gadeplansarbejdet, siger leder af Fyns Politis forebyggelsesafdeling, Per Franck.

Presset er nu tilbage igen, fordi bandemedlemmerne kommer ud af fængslet, vurderer Heinz Wolf.

Den sammenhæng mener Per Franck ikke, man kan påvise, men han medgiver, at der er et øget pres på de socialt udsatte.

Så længe politiet ikke har modtaget nogen anmeldelser, kan de dog ikke løse problemerne for den enkelte borger, som har oplevet trusler eller chikane.

Derfor opfordrer Per Franck de hjemløse til at anmelde trusler og vold, da det er det værktøj, der virker bedst. Imellemtiden har politiet valgt at øge patruljeringen i de områder, hvor de oplever størst problemer.

Tre millioner kroner til hjælp

En pulje på tre millioner kroner, som Odense Kommune afsætter i år og næste år, skal gøre op med det pres, de hjemløse og socialt udsatte oplever.

Pengene skal blandt andet bruges til at kunne sende en hjemløs i et slags eksil, hvis personen for eksempel har anmeldt et bandemedlem.

- Hvis man skal have nogen til at lave en anmeldelse, er det jo ret utrygt, hvis man dagen efter møder de samme bandemedlemmer, der lige har stået og truet eller presset én, siger kommunens socialrådmand Brian Dybro (SF) til dr.dk.

Millionpuljen skal hjælpe hjemløse væk fra Odense med det samme.

- Det, at man kan komme væk fra byen - måske bare i en periode - gør det lettere at stå ved den anmeldelse, siger Brian Dybro.

Ud over akut hjælp til socialt udsatte, der skal væk fra byen i en periode, går nogle af de tre millioner kroner også til gade-organisationer som Projekt Husvild og Kirkens Korshær.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk