Kritik af stor operasatsning: Mangler overenskomst til sangere

Kun musikerne har en kollektiv aftale om løn- og arbejdsvilkår i Fyns største operaopsætning.

Odense Symfoniorkester møder kritik op til præmieren på deres store operaopsætning, da sangerne ikke er ansat på en overenskomst. Her ses orkesteret under en generalprøve forud for en anden koncert. (Arkivfoto). (Foto: Rasmus Valentin Kej)

I dag har den hidtil største operaopsætning på Fyn præmiere. Det er Odense Symfoniorkester, der opfører Richard Wagners ”Der Ring des Nibelungen”, som også er kendt under navnet ”Ringen”.

Det er en opsætning til 16 millioner kroner, hvor Odense Symfoniorkesters musikere arbejder på en overenskomst, mens rækken af operasangere, som er hyret ind til stykket, ikke har nogen kollektiv aftale om løn- og arbejdsvilkår. Og det er noget, som møder kritik.

- Det skaber et misforhold, hvor nogen er dækket og andre ikke er. Det synes jeg er problematisk, siger formand for Dansk Skuespillerforbund Katja Holm.

En kritik, som Dansk Korforbund deler.

- Det er problematisk. Det ville være rigtig rart, hvis man havde en aftale på det her område. Og det skaber en utryghed hos de enkelte. Får de de vilkår,, der er rimelige? Får de de vilkår, de bør have? Det siger formand for Dansk Korforbund Henriette Elimar.

Afviser kritik

Odense Symfoniorkester afviser, at man vil skrive overenskomster med operasangerne. Her forstår de ikke kritikken.

- Når det gælder de her enkeltstående projekter, hvor vi engagerer solister og sangere til forskellige opgaver, så er det ikke kutyme at have overenskomster på området. Her forhandler vi individuelt, og det har vi altid gjort uden problemer, slår musikchef i Odense Symfoniorkester, Finn Schumacker, fast.

Men med den store opsætning frygter Dansk Skuespillerforbund, at Odense Symfoniorkester har gabt over en for stor mundfuld.

- Det tyder i hvert fald på, at man har slået et meget stort projekt op uden at være klar over, hvad det indebærer, pointerer Katja Holm, der er formand i Dansk Skuespillerforbund.

Kritik fra Socialdemokratiet

Det er ikke kun Dansk Skuespillerforbund og Dansk Korforbund, der er kritiske over for Odense Symfoniorkester. Socialdemokratiet vil nemlig have undersøgt, om Odense Symfoniorkester underbetaler de professionelle sangere, som medvirker i ”Ringen”.

- Når folk er ansat inden for kulturlivet, og kommunen giver støtte, så har kommunen også et ansvar for at tilse, at der ikke foregår underbetaling, forklarer Anders W. Berthelsen (S), medlem af by- og kulturudvalget i Odense Kommune.

Anders W. Berthelsen (S) fortæller, at byggeopgaver skal foregå på overenskomstmæssige vilkår, når kommunen sætter byggeopgaver i gang. Og det er på samme måde, når kommunen giver støtte til kulturlivet.

- Så der skal også være et bundniveau, som ikke er under det overenskomstmæssige. Så det er dét, vi skal have opklaret, og det er derfor, jeg har bedt forvaltningen om at opklare, hvad den her sag egentlig handler om, slår Anders W. Berthelsen fast.

Facebook
Twitter