Robotterne stormer frem på Fyn.
Normalt er det et skræmmende scenarie fra en sci-fi film. Men i Odense er det den foreløbige kulmination på en succeshistorie.
- Vi kniber os selv i armen. Vi må bare erkende, at de store ambitioner, vi har haft, i virkeligheden har været lidt for små, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk-Juel (S).
Det var forventet, at robot-virksomhederne ville nå 3.000 ansatte i 2020. Men allerede nu er der 3.200 ansatte i Robo Valley - en fynsk pendant til det højteknologiske hotspot Silicon Valley, som ligger i Californien. Det viser en helt ny opgørelse fra Odense Robotics.
Mangler kvalificeret arbejdskraft
Selvom udviklingen går bedre end forventet, er det ikke udelukkende positivt. Med vækst kommer nemlig flere arbejdspladser. Normalt er det en god ting, men i Odense er det ved at udvikle sig til et problem.
- Vi er hele tiden bagud med at skaffe folk. Det betyder, at vi kører med en lidt langsommere fart, end vi ellers kunne, og vi bruger også mange ressourcer på at rekruttere, fortæller Claus Risager. Han er partner og co-ceo i Blue Ocean Robotics, som udvikler nye generationer af robotter, som for eksempel kan hjælpe med at automatisere og dermed effektivisere en virksomheds produktion.
- Jeg vil tro, at man alene i Odense skal ansætte 3-400 personer hvert år, siger han.
Det er ikke kun i Blue Ocean Robotics, at man mærker problemerne med at kombinere vækst og flere medarbejdere. Samme oplevelse har Thomas Visti, som er administrerende direktør i Mobile Industrial Robots (MIR).
- Det er særligt svært, når vi kigger på ingeniører og robotudviklere. Der har vi virkelig udfordringer, og de to sidste, vi har ansat på udviklingssiden, kommer fra henholdsvis Rumænien og Spanien. Vi er begyndt at kigge lidt ud over landets grænser for at se, om vi kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft, forklarer han.
MIR skaber mobil robotter, som hjælper med at automatisere in-house transport. Det kunne eksempelvis være, at man skal have fragtet nogle kasser fra en ende af lagerhallen til den anden. De er firstmovere, og dermed en af de vidunderhistorier, som robotterne har skabt i Odense. Samtidig er det en af de virksomheder, som har kraftigt brug for arbejdskraft.
- Vi har oplevet en enorm vækst. Vi var tre medarbejdere i januar 2015, og i dag er vi 60, og vi har lige annonceret, at vi skal bruge 50 nye i løbet af 2018, siger Thomas Visti.
Svært at rekruttere udenlandsk
Det er særligt robotingeniører og andre, der har en teknisk baggrund, der er rift om. På landsplan bliver der årligt udklækket omkring 50 kandidater med speciale i robotteknologi fra SDU.
- Der kommer simpelthen ikke nok uddannede ud i forhold til det træk, der er fra virksomhederne, siger Thomas Visti.
Derfor er det oplagt at søge mod udenlandsk arbejdskraft, mener Thomas Visti. Men den proces er ikke helt så ligetil.
- Det kræver noget mere energi at rekruttere udenlandsk arbejdskraft. Processerne kan let blive længere, siger han.
I andre lande såsom Spanien og Indien er situationen anerledes. Her er der rigtig mange uddannede, der kæmper om få jobs. Men det er ikke så simpelt at få den kvalificerede arbejdskraft til Odense.
- Ansøgninger om arbejdstilladelser tager minimum to måneder ofte længere. Det betyder, at vi kører med en lidt langsommere fart, end vi ellers kunne, og vi bruger også mange ressourcer på at rekruttere, siger Claus Risager.
Problemet er noget, der kan ende med at få store konsekvenser for robotindustrien i Odense.
- Det kan være, at det ender med en udflytning, frygter Claus Risager.
Vil presse på i alle kanaler
I Odense vil man meget nødig risikere at miste det "erhvervsmirakel", som man er ved at udvikle. Derfor vil borgmetser Peter Rahbæk-Juel gøre alt, hvad han kan for at sikre den fortsatte succes i robotindustrien.
- Vi skal presse på i alle kanaler. Og når jeg siger 'vi', så er det ikke bare Odense Kommune, for det, der kendetegner Odense Robotics, er et rigtig godt samarbejde mellem de fynske kommuner, uddannelsessteder, forskning og så de her fantastiske virksomheder, der er gået i front, fortæller han.
For at løse problemet er man i gang med at forberede en international rekrutteringskampagne, så hele verden kan få øjnene op for de job- og vækstmuligheder, der venter på Fyn.
- Vi skal have store ambitioner, og min den er meget klar. Vi skal udvikle os til at være verdens bedste sted for udvikling og produktion af robotter, siger Peter Rahbæk-Juel.
En af de måder, man forsøger at promovere robotbyen Odense på, er ved at være til stede ved det store ESL e-sports event.
- Der ved vi, at de mange tusinde unge mennesker, der var derude, også er interesserede i teknologi, og det kunne jo være den næste elev på en af uddannelsesinstitutionerne i Odense eller en medarbejder hos en af virksomhederne, siger Odenses borgmester.
Odense er unik
Fundamentet for den odenseanske robot-succes er blevet skabt igennem pionerer som Universal Robots, som har været med til at sætte Odense på det elektroniske verdenskort. Det har gjort, at mange store virksomheder er begyndt at skele mod Fyn, når de skal have automatiseret deres produktion.
- I Danmark og Odense er vi rigtig gode til at få meget ud af lidt. Dermed har vi fået udviklet nogle produkter, som er ret unikke, siger Thomas Visti.
Det som de odenseanske virksomheder i særdeleshed er gode til, er at udvikle robotter, der kan effektivisere produktioner, så man kan skabe flere produkter på kortere tid. Her står Universal Robots som højdespringeren, der i 2015 blev solgt for 1,9 mia. kr. til den amerikanske elektronikgigant Teradyne.
Men skal man tro på Peter Rahbæk-Juel, behøver man ikke frygte, at virksomhederne bliver nødt til at flytte til udlandet.
- Vi skal ikke køre det her, som om det er et sogneråd, for vi har virkelig et område, som har et globalt perspektiv, og vi skal vinde på den globale bane. Det vil også betyde, at der vil være dele, der vil blive produceret i andre dele af verden. Men så længe vi har så stærk en vækst i antallet af virksomheder og arbejdspladser, som vi har lige nu i Odense, så ser jeg faktisk ikke, at vi har andet problem end at skaffe arbejdskraften, siger han.