Kunde om pant på plastikposer: Jeg er stadig mest til stofposen

Fynske kunder i Netto-butikker kan fra i dag købe plastikposer med pant for at nedsætte plastik i naturen.

De næste fire måneder vil der være pant på poserne som forsøgsordning. (Foto: Carl Odorico)

Det flyder med plastik i i skoven, i havet og i grøftekanterne, men det vil Verdensnaturfonden og Dansk Supermarked nu ændre på.

Derfor har man i dag igangsat et forsøg i de fynske Netto-butikker, hvor det ikke længere kun er flasker og dåser, som kan indbringe pant, men også plastikposer.

Tine Andersen handler i en af de fynske Netto-butikker og er begejstret for idéen om pant på plastikposerne.

- Jeg synes, det er en rigtig god idé, fordi det vil medvirke til, at man ikke bare smider sine plastikposer i naturen. Jeg tænker, at der måske også er nogle hjemløse, der kan tjene en skilling på det, og det er da bare fedt, siger Tine Andersen fra Odense.

Tine Andersen er vant til at have et net i tasken, når hun handler, men hun synes, det er en rigtig god idé med pant på plastikposerne. (Foto: Carl Odorico)

Poserne bliver en halv krone dyrere i butikkerne, men til gengæld kan man få en krone tilbage, når man afleverer dem, og det skal gerne fordre til mere genanvendelse, forklarer direktør i Netto International Michael Løve.

- Vi tror, det her er et godt sted at starte. Vi har en meget ikonisk gul pose, og vi sælger mange millioner af dem, så vi vil gerne have genbrugt flere af dem.

Et par, som også var i en fynsk Nettobutik for at handle i dag, var glade for initiativet med genanvendelsen, men ser også lidt udfordringer forbundet med pant-plastikposen.

- Chancerne for at den ligger hjemme i skuffen eller bliver brugt til skraldepose er der lidt, men vi vil da gøre, hvad vi kan for at få den afleveret igen, siger Andreas Nielsen om den pose, de har købt, og Karina Øbro fortsætter:

- Vi synes, det er et helt vildt godt initiativ, og vi går også meget op i det her med miljøet, og at man skal genanvende så meget som muligt, men jeg er stadig mest til stofposen.

Karina og Andreas er glade for stofposer til indkøbene, men køber indimellem plastikposer, hvis de har glemt stofposen derhjemme. (Foto: Carl Odorico)

Danskerne skal blive mere bevidste om plastforureningen

Programleder for havbeskyttelse i Verdensnaturfonden Thomas Kirk Sørensen er glad for det nye samarbejde omkring pant på plastikposer og fortæller, at succeskriteriet er, at danskerne bliver meget mere bevidste om plastforurening.

- Der er så meget potentiale i den her model. Det kan fuldstændig ændre den måde, vi omgås plastikposer i Danmark og i andre lande, hvis det virker, så vi er meget spændte, siger han.

Naturen kan absolut ikke tåle mere plastikforening, forklarer programlederen.

- Det kvæler og dræber, og vi finder plast i maverne på alt fra vandlopper til hvaler, så vi er simpelthen nødt til at stoppe det, fordi naturen kan ikke tåle mere plast.

Ønsket er at nedsætte plastik i naturen og er et samarbejde mellem Verdensnaturfonden og Dansk Supermarked, som Netto er en del af. Pantoverskuddet går fra Netto til WWF Verdensnaturfonden, og foreløbig testes modellen af på fynske Netto-butikker, inden initiativet eventuelt rulles ud i hele landet.

Facebook
Twitter