Kystprojekter går på grund: Det er ikke interessant for erhvervslivet

Danmarks Naturfredningsforening mener, at det taler sit tydelige sprog, når ingen af ti storstilede kystprojekter er blevet til noget.

Her skulle Øhavscenter Christiansminde have ligget. Men det er et af de to projekter, der allerede er kuldsejlet. Otte andre er stadig i live, men er tæt på druknedøden. (Foto: Charlotte Flyvbjerg DR Fyn)

Ti storstilede kystprojekter har efter tre år stadig ikke fået vind i sejlene.

To af projekterne er kuldsejlet, mens de resterende otte bakser enten med finansierng eller plangodkendelser.

Det viser en opgørelse, som DR's distrikter har lavet.

Tilbage i 2015 blev en forsøgsordning på ti projekter sat i søen.

De fik dispensation bryde strandbeskyttelseslinje.

Den siger ellers, at man ikke må bygge indenfor 300 meter fra kysten. Men de ti projekter fik altså lov til at se bort fra dén regel.

Ifølge Nina Larsen Saarnak, der er leder for lokale sager ved Danmarks Naturfredningsforening, taler de tal deres tydelige sprog.

- Der er noget, der tyder på, at det ikke er meget interessant for erhvervet at investere i det her. Det var jo en forsøgsordning, og hvis man tager ordet forsøg alvorligt, så tyder det på, at det viser, at det ikke er den vej, vi skal gå, siger hun.

Mangler en klar plan

Ifølge Anne-Mette Hjalager, der er professor i turisme ved Syddansk Universitet, skræmmer man selv investorerne væk ved ikke at have en helt klar plan.

- De fleste af de her projekter, de har ikke en ’business case’. Det vil sige, at det er meget, meget usikkert, om det her kan svare sig. Det betyder, at investorerne er tilbageholdende. De kan godt regne ud, at det her ikke kan løbe rundt, forklarer hun.

Professoren mener, at kommunerne og projektmagerne ikke har ramt, det turisterne efterspørger.

-Man har måske kigget meget på hovedstadsområdet, hvor der faktisk har været behov for at bygge hotelkapacitet uden at kunne se, at vi faktisk har en overkapacitet i kystturisme, og det har man altså ikke set ordentligt efter i sømmene, siger hun og fortsætter:

-Det går i virkeligheden rigtig godt med kystturismen i Danmark. Der er en vækst-trend, og den finder sted i den kapacitet vi allerede har. det vil sige i sommerhusområderne, for det er det, turisterne efterspørger.

Hun mener i stedet, at projekterne burde have fokuseret på at give turisterne mulighed for at komme tættere på den unikke, danske natur.

-Vi ser faktisk en stigende efterspørgsel efter guidede ture og forskellige aktiviteter ud i vadehavet, som er et af vores væsentlige aktivitetsområder. Også de andre nationalparker arbejder rigtig grundigt og godt og tager turisterne med ud på nattevandring eller at kigge på fugle.

- På den måde er de en deltagende del af aktiviteterne, og det vil turisterne faktisk gerne, forklarer Anne-Mette Hjalager.

Turisme er godt

Da projekterne blev offentliggjort var det med drømmene om, at det ville skabe masser af turister samt flere jobs.

Danmarks Naturfredningsforening har været modstandere af projektet lige fra starten.

Derfor er Nina Larsen Saarnak ret godt tilfreds med, at projekterne er sandet til.

- Vi synes jo, at turisme er rigtig godt. Det skal vi også have mere af. Det skal bare foregå i kystbyerne, hvor vi i forvejen har hoteller, infrastruktur og butikker. Vi er sådan set glade for, at vi nu synes, det bliver slået fast, at det slet ikke er denne vej, vi skal gå, forklarer hun.

Men hvorfor skulle det nu være så slemt at bygge ved kysterne?

- Det er ikke fordi, man ikke kan bygge nogensteder ved kysterne. Men det skal ligesom ske der, hvor man har planlagt, at man skal have sine overnatninger. Derude hvor man har de frie kyststrækninger, hvor vi har de fine strande og storslåede kyststrækninger, der skal vi ikke bygge, siger Nina Larsen Saarnak.

Folkene bag Nordals Ferieresort satser på, at de i 2020 kan tage første spadestik til det storstilede byggeri. (Foto: Anne Philipsen)

Selvom mange af projekterne ser ud til at have meget svært ved at blive realiseret, vil professor i turisme Anne-Mette Hjalager dog ikke afskrive muligheden for, at et af de otte projekter, der fortsat lever, kan blive til virkelighed.

- Der kunne muligvis være et eller to, der bliver til virkelighed, fordi de ligger i tæt samspil med andre betydelige turismeaktører. Men jeg tror, de fleste enten for store vanskeligheder eller aldrig bliver til noget i de former, vi har set her, siger hun.

FacebookTwitter