Lån en ko til din mark

Middelfart Kommune udvider deres lånekvægsordning og håber, at flere lodsejere vil låne en ko.

Middelfart Kommune har fire køer, som lodsejere kan låne. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Du kan lease en bil, låne en bog på biblioteket, og nu kan du også låne en ko.

I hvert fald i Middelfart Kommune. Her har man udvidet lånekvæg-ordningen, så lodsejere med meget jord kan låne et stykke kvæg eller to af kommunen.

Kvæget kan gå rundt og spise græs og ukrudt på enge, moser og andre naturområder. Det skal holde uønsket vækst nede, så der kan blive plads til planter, der kan tiltrække dyr og insekter.

- Låneordningen er en god ide, fordi det gør det muligt for den enkelte landmand at komme i gang. Det kan være svært at finde penge til at købe kvæg for, så det vil vi gerne hjælpe med, siger Agnete Damkjær (B), formand for miljøudvalget i Middelfart Kommune.

Godt for naturen

Kodriverlaug eller lånekvægsordninger i Danmark bliver mere udbredt, og i 2014 hoppede Middelfart Kommune med på vognen. Ordningen er dog ikke så brugt, men kommunen håber på, at en ekstra indsats kan få lodsejerne til at låne en ko.

- Afgræsning er god for biodiversiteten, så vi håber, at vi med ekstra annoncering kan gøre folk opmærksomme på ordningen, siger Agnete Damkjær.

Lånekøerne skal evalueres på et møde i miljø- og energiudvalget i dag. Ifølge dagsordenen foreslår forvaltningen, at låneordningen fortsætter til udgangen af 2017, og at man køber kvæg for 100.000 kroner de kommende to år.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk