Læge fjerner kontroversiel selvmordsmanual fra hjemmeside

Efter pres fra styrelse har omdiskuteret læge valgt at fjerne manual til at begå selvmord.

I sit virke som formand for "Læger for aktiv dødshjælp" har Svend Lings lagt en manual til selvmord på nettet. Den er nu blevet fjernet og flyttet til lægens egen hjemmeside. (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

En meget omdiskuteret manual, til hvordan man begår selvmord, er blevet fjernet fra foreningen Læger for Aktiv Dødshjælps hjemmeside.

Den pensionerede fynske læge Svend Lings lagde tidligere på året manualen på nettet på vegne af netværket Læger for Aktiv Dødshjælp.

Manualen beskriver, hvordan man tager sit eget liv med receptpligtig medicin.

På grund af en klage til Styrelsen for patientsikkerhed er den nu blevet fjernet, fortæller Svend Lings.

- Styrelsen kan fratage læger deres autorisation i et helt år, uden man har mulighed for at appellere. Hvis man er erhvervsaktiv læge, vil det skade karrieren, siger han og fortsætter:

- Et flertal i gruppen har ønsket, at selvmordsvejledningen skulle fjernes fra Læger for Aktiv Dødshjælps hjemmeside.

Stadig på nettet

Selvom selvmordsmanualen er blevet fjernet fra foreningens hjemmeside, betyder det ikke, at den er fjernet fra internettet.

Svend Lings har nemlig valgt at offentliggøre den på sin egen hjemmeside.

- Hvis man er idealist, så gør man jo ting, som man brænder for, og jeg tror egentlig ikke, at man havde forventet, at der i et land som Danmark, hvor der jo er ytringsfrihed, ville klage til en styrelse over noget, der er skrevet på internettet, men det er altså sket, forklarer han.

Den fynske læge mener ikke, at han er med til at gøre skade på folk.

- Jeg vælger nu at prioritere de mange hundredvis af mennesker, der ønsker aktiv dødshjælp højere end folk, der er psykiatriske patienter, som forsøger at begå selvmord. Det er ikke ment kynisk, men jeg har selv arbejdet inden for psykiatrien, og der var holdningen, at hvis en psykiatrisk patient vil begå selvmord, så skal de nok selv finde ud af det på en eller anden måde, siger Svend Lings.

Omdiskuteret læge

Da det tilbage i maj kom frem, at foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp havde lagt manualen ud på sin hjemmeside, var det ikke første gang, at Svend Lings' navn kom frem i medierne.

Sidste år fik Svend Lings frataget sin autorisation som læge, fordi han har fortalt, at han har hjulpet mindst ti mennesker til at dø. Det er sket ved at udskrive sovemedicin til dem og forklaret præcist, hvordan det skulle indtages.

Derudover er han tiltalt for i ét tilfælde at have medvirket til et selvmordsforsøg, der dog mislykkedes. Netop dén sag skal for retten i Svendborg d. 3. september, hvor Svend Lings risikerer op mod tre års fængsel.

- Jeg føler mig ikke skyldig. Jeg mener, det er politikerne, der er skyldige, fordi de opretholder en lovgivning, som ca. 80 procent af befolkningen er imod, siger han.

Facebook
Twitter