Lægeklinik kræver penge, hvis patient udebliver

Odense Lægeklinik balancerer på kanten af loven, når de opkræver et gebyr på 250 kroner fra patienter, som ikke møder op til konsultation.

Odense Lægeklinik har hængt denne seddel op på døren til klinikken.

'Husk din tid! Klinikken har indført gebyr på 250 kroner ved udeblivelse fra aftalt tid. Afbud skal ske senest 8 timer før aftalens start. Med venlig hilsen Odense Lægeklinik.'

Sådan lyder teksten på Odense Lægekliniks dør. Klinikkens læger har indført bøder til patienter, som ikke dukker op, når de har en tid til lægen. Gebyret har været med til at få antallet af udeblivelser ned fra 40 om ugen til mellem fem og ti udeblivelser.

Men ifølge Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse har lægerne ikke lovhjemmel til at udstede bøder:

- Lægeklinikken har ikke hjemmel til det i den overenskomst, som de praktiserende læger praktiserer under, siger chefkonsulent i Region Syddanmark, Tine Canvin.

Men sådan tolker de Praktiserende Lægers Organisation, PLO, ikke sagen.

Uenighed om lovgivning

I et skriftligt svar til DR Fyn, skriver PLO, at der ikke er juridiske hindringer for, at praktiserende læger kan opkræve en bøde for udeblivelse. Dog skal patienten på forhånd være klar over, at der er gebyr, når de udebliver fra tiden.

Men det er en mistolkning, mener Tine Canvin:

- Vi kan ikke se, hvordan man kan opkræve de her gebyr indenfor overenskomsten. Det er jo en ganske klar udtalelse, ministeren er kommet med, siger hun.

Formanden for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Poul Erik Svendsen (S), vil nu undersøge sagen nærmere:

- Det her må vi tage op politisk og finde ud af, hvad juraen er i det. For hvis de ikke har lov til det, så skal de ikke gøre det, siger han.

PLO ønsker ikke at stille op til et interview, da sagen kører i Landssamarbejdsudvalget. Heller ikke Odense Lægeklinik har ønsket at kommentere sagen.