Læger om HPV-vaccine i frit fald: Vi har ingen beviser på bivirkninger

Stadig færre forældre lader deres piger få HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, viser tal fra Statens Serum Institut.

Pigerne fra årgang 2003 har 46 procent fået den første vaccine, men kun 14 procent blev færdigbehandlet mod human papillomavirus. Begge stik skal tages inden for et år. (Foto: Martin Ballund © Scanpix)

Når en pige fylder 12 år, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at hun HPV-vaccineres.

Men det er kun hver fjerde pige, som sidste år fyldte 12 år, der har fået første del af vaccinen. Og kun fire procent af dem er indtil videre blevet færdigbehandlet.

"Mine børn skal ikke vaccineres, som situationen er pt med de mulige bivirkninger. Ændrer billedet sig, gør min beslutning det måske også."

Linnéa Nygård, Odense

Det viser tal fra Statens Serums Institut.

Odense Universitets Hospital frygter, hvilke konsekvenser det kan få for pigerne, når de bliver ældre.

- Ud fra et fagligt synspunkt er det jo forfærdeligt, at forældre fravælger vaccinen, som er en sikker metode mod celleforandringer og kræft i livmoderhalsen, siger Pernille Jensen, overlæge på gynækologisk kræftkirurgi på OUH.

Lægerne på OUH og Sundhedsstyrelsen er opmærksomme på, at årgang 2003 og 2004 stadig kan nå at få det sidste stik. Men de peger stadig på, at faldet er entydigt fravalg af vaccinen.

Bekymrede forældre efter kritisk medieomtale

Vaccinen:

Piger under 15 år skal have to vacciner for at være dækket. Vaccinerne gives med minimum fem måneders interval.

Piger over 15 år skal have tre vaccinationer for at være dækket. Der skal gå en måned mellem første og anden vaccine, og derefter fem måneder til den sidste.

Pigerne skal være færdigvaccineret i løbet af et år.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Det er ikke alle årgange, som har fravalgt vaccinen. 80 procent af de 16-19-årige piger er blevet vaccineret færdigt, men efter flere medier satte spørgsmålstegn ved mulige bivirkninger, faldt antallet af vaccinerede piger.

- Vi ser med stor bekymring på det her kæmpe fald. Vi tror, det er den store medieopmærksomhed, som har påvirket forældrene, forklarer Bolette Søborg, som overlæge i Sundhedsstyrelsen.

"Min datter er selvfølgelig vaccineret - og uden bivirkninger"

Mia Bergholz, Kolding

På Odense Universitetshospital har de undersøgt 200 piger, som kom ind med mulige bivirkninger fra vaccinen. Men der er endnu ikke et tilfælde, hvor symptomerne kan kobles sammen med vaccinen.

- Der er ikke vist nogen sammenhæng, fastslår Pernille Jensen.

Der er også en udpræget skepsis blandt folk, som mener, at Sundhedsstyrelsen og fagpersoner er i lommerne på medicinalindustrien, mener hun.

Grafen viser, hvor stor en andel af danske piger, der er blevet færdigbehandlet med HPV-vaccinen. Søjlerne viser pigernes fødselsår. Kilde: ssi.dk

- Vi har kørt alle studierne, som vi skal. Og vi har ikke nogen interesse i at skjule bivirkningerne, siger Pernille Jensen og forklarer, at det derfor ærgrer hende, at der nu er så få, der lader sig vaccinere.

"Stakkels de forældre, der skal fortælle deres børn, at de har fået kræft, fordi deres forældre valgte den vaccine fra."

Lone Jensen, Odense

Pigerne, som ikke bliver vaccineret, har en øget risiko for at få celleforandringer.

- Vi ved, hvor omfattende behandlingen er, og hvor meget det påvirker kvinden med livmoderhalskræft resten af livet, siger Pernille Jensen.

Sundhedsstyrelsen har undersøgt, hvad det er, forældrene er bekymret for. Det vil de tage udgangspunkt i, når de i løbet af for foråret vil udbrede kendskabet til vaccinen.

80 procent af danskerne vil støde på human papillomavirusen i løbet af livet. Vaccinen kan også forebygge flere sygdomme hos drenge og mænd blandt andet kønsvorter og peniskræft.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på fyn@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.