Lærere og pædagoger er (næsten) klar: 'Børnene har brug for en tydelig kaptajn'

Børn, skolelærere og pædagoger tager et historisk skridt i morgen, når Danmark langsomt genåbner.

Jakob Gislund er en af de lærere, der ikke længere skal se sine elever gennem en skærm. (Foto: (privat))

Henover de næste dage begynder de mindste børn i vuggestue, børnehave, dagpleje og skole efter en måned derhjemme. Rundt om i hele landet er der travlhed inden det store rykind.

For institutioner og skoler må ikke bare åbne, som de har lyst til eller gøre, som de plejer. Der stilles eksempelvis krav til hygiejne, rengøring, og hvor mange børn der må være i klasserne.

På Skolecenter Hirtshals er lærer og tillidsrepræsentant Jakob Gislund ved at få styr på sit lokale og det praktiske omkring undervisning i det fri.

- Det bliver ikke normal undervisning, men hvad er normalt? Jeg tror, det bliver rigtig spændende at gå i skole den næste tid. Der kommer til at ske nye ting, siger han.

- Hvad siger dine kolleger til at skulle i gang på den her måde?

- De håber, at de ikke laver fejl, for så går det ud over andre menneskers børn.

Men efter en måned med fjernundervisning, så kribler det i Jakob Gislund for at se børnene igen, og han er meget bevidst om, hvad hans rolle skal være:

- Børnene har brug for en tydelig kaptajn, siger han.

Sammen med sine kolleger tager han imod de første 70 skoleelever på Skolecenter Hirtshals i morgen.

Også i Nr. Lyndelse på Fyn er de klar til det første skridt mod genåbningen.

- Vi er nede i detaljer nu. Den største opgave nu er at orientere personalet og forældrene, siger John Jakobsen, som er skoleleder på Carl Nielsen-skolen.

I dag har lærernes opgaver blandt andet været at sætte borde på plads med præcis afstand, organisere udeområder og sætte plakater ved håndvaske.

John Jakobsen har haft travlt som skoleleder op til genåbningen. (Foto: Jakob Høstrup)

Skolelederen synes ikke, at læring skal stå højest på skoleskemaet i morgen:

- De første par dage bliver det vigtigste, at børnene skal lære at gå i skole igen, siger han.

Forældre skal sende sms'er

I den integrerede institution Børnehaven Bakkehuset i Felsted ved

Aabenraa
har de også gjort klar til at åbne i morgen.

Meget vil dog ikke være som det plejer – ikke mindst når børnene skal afleveres og hentes af deres forældre. Ledelsen har nemlig besluttet, at de skal blive i deres biler og så sende en sms til børnehaven.

- Når jeg modtager en sms fra en forælder, sender jeg en medarbejder ud fra den gruppe, barnet er i, siger leder Marianne Traberg og forklarer:

- Det bliver en meget anderledes hverdag, end vi er vant til.

- Børnene vil normalt gerne give et kram, men det bliver der ikke noget af, siger Marianne Traberg. Hun vil informere forældrene om, at de skal snakke med deres børn om det. (Foto: (privat))

'Ingen smittede er urealistisk'

På Morten Børup Skolen i Skanderborg har lærere og pedeller i dag også mødt ind for at transformere skolen til den nye virkelighed.

Der er blevet lavet en optælling af håndvaske, og skolegården er blevet delt op, så klassetrinene har et område hver. Børnene skal vaske hænder, når de møder, og mange af klasserne bliver fordelt i to forskellige klasselokaler.

Men trods alle forholdsreglerne bliver det svært helt at forhindre smitte, mener skolelederen.

- Som jeg forstår sundhedsmyndighederne, er vores mål jo ikke, at der slet ikke er nogen, der bliver smittet. Det er urealistisk, siger skoleleder Susanne Broe Laursen og forklarer:

- Vi skal sikre, at vi åbner så sundhedsmæssigt forsvarligt som muligt og passer på børnene så godt, som vi kan. Så jeg kan ikke love, at der ikke er nogen, der bliver smittet, kun at vi gør os

umage
med at hindre, at det sker.

Men selvom smitterisikoen er der - og flere forældre har ytret i medierne, at de er nervøse. Så kan de ikke blevet overrendt af utrygge forældre ved Staby Skole ved Ulfborg:

- Jeg har hørt meget lidt fra forældrene. Jeg har fået en enkel melding om et barn, der bliver hjemme på grund af alvorlig sygdom i familien. Det har vi forståelse for, siger skoleleder Lene Ettrup.

Sammen med lærere og pædagoger er hun klar til et glædeligt gensyn på torsdag, hvor den vestjyske skole åbner.

- Det bliver dejligt at få gang i skolen igen. Jeg er kun ked af, at jeg ikke kan give børnene et klem, siger Lene Ettrup.

Facebook
Twitter