Landets laveste fravær: SMS fra læreren får elever i skole

Fraværet i udskolingen stiger - men i Kerteminde Kommune kan de bryste sig af et fravær på bare 3,1 procent.

På Kerteminde Byskole bliver eleverne i 7.-10. klasse kontaktet af deres lærer, hvis de ikke møder op til timen. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Halsbetændelse, ondt i maven eller en lidt for høj temperatur er en naturlig årsag til at blive væk fra undervisningen.

Elevfraværet på landsplan er det højeste i syv år. I det seneste skoleår var hver elev i udskolingen i gennemsnit væk hver fjortende time, viser tal fra Undervisningsministeriets databank, som DR har analyseret.

Men sådan er det ikke, hvis du går i 7. - 10. klasse i Kerteminde. Står din stol tom, når timen begynder, så får dine forældre nemlig en SMS fra din lærer.

Dét kan være en af grundene til, at kommunens udskolinger har landets laveste gennemsnitlige elevfravær på 3,1 procent.

- Det tror jeg gør, at nogle elever ikke bliver liggende hjemme under dynen, når mor og far er på arbejde. For de ved godt, at forældrene får besked, fortæller Jesper Bech Madsen, skoleleder på Kerteminde Byskole.

Når ledelsen på skolen registrerer, at en elev har været væk fra skolen fem eller ti dage i træk, taler de med eleverne.

- Når der er et bekymrende langt fravær, tager klasselærerne fat i dem. Hvis det så handler om noget trivsel, hjælper de dem på vej tilbage til skolen, siger Jesper Bech Madsen.

Jesper Bech Madsen er skoleleder på Kerteminde Byskole, der er en af de skoler med lavest fraværsprocent for elever i 7.-10. klasse. (Foto: Lukas Bjerg Christiansen - DR Fyn)

Flere måder at registrere på

I gennemsnit mangler hver elev i udskolingen fjorten dages undervisning om året.

Jesper Bech Madsen peger på en årsag til, at Kerteminde Kommune er duksen på fraværslisten også kan skyldes deres måde at beregne fraværet på.

Mens nogle skoler noterer en hel dags fravær, så snart eleven ikke møder op, så registrerer de i Kerteminde per time, eleven ikke er på sin plads.

- Det har vi gjort for at få et sikrere materiale at arbejde ud fra, fortæller Jesper Bech Madsen.

Uanset registreringsmetoden fastslår skolelederen, hvor vigtigt det er, at teenagerne i folkeskolen møder op.

- Jo mere, de er væk fra skolen, jo mere er de væk fra fagligheden, det sociale liv og deres kammerater. Det er en del af en dannelsesproces, at man møder i skole og på arbejde, tilføjer han.

Facebook
Twitter