Landmænd må ikke længere skyde deres dyr på marken: Politiker vil tage sagen op i EU

Christel Schaldemose (S) mener, at Danmark selv skal have lov at bestemme i sag om aflivninger på marken.

Der skal være en balance mellem fødevaresikkerhed og dyrenes velfærd, mener Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet. Arkivfoto. (Foto: Kasper palsnov © Scanpix)

Danmark bør selv have lov til at bestemme, om landmænd må skyde deres dyr på marken.

Det mener det fynske EU-parlamentsmedlem Christel Schlademose (S).

Det sker efter, at Fødevarestyrelsen har strammet reglerne på området.

Hidtil har landmænd haft mulighed for at skyde deres fritgående får, svin og kvæg på marken, inden dyrene sendes til slagtning. Det er sket ud fra den overbevisning, at det er bedre for dyrene, så de undgår stressen ved transporten til slagteriet.

Men for nyligt meldte Fødevarestyrelsen ud, at danske landmænd fremover kun i nødstilfælde må skyde dyr på marken.

Landmændene skal nemlig overholde EU-reglerne, der siger, at dyr på grund af risiko for forurening af kødet ikke må skydes på marken.

Derfor vil Christel Schlademose nu gå til EU-kommissionen for at finde en løsning på problemet med aflivninger på marken.

- Jeg vil rette henvendelse til EU-kommissionen og høre, om der er nogen som helst mulighed for, at vi kan få lov at dispensere og finde en løsning, der er baseret på vilkårene i Danmark, siger hun.

Håber på fleksibel løsning

Christel Schaldemose håber, at der kan laves en mere fleksibel løsning, hvor det er op til det enkelte medlemsland at afgøre, om dyr må skydes på marken.

- Det er spørgsmålet om at finde en balance mellem hensynet til, at vi ikke bliver syge, når vi spiser kødet, men at vores dyr også har det godt, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber, at vi kan finde en løsning, hvor det kan være op til vores fødevareminister her i Danmark at træffe en beslutning om, i hvilke tilfælde vi kan få lov at dispensere.

Venstres fødevareordfører Erling Bonnesen mener ikke, at der er den store sundhedsrisiko ved markaflivninger. Han har bedt Fødevareministeren gå ind i sagen og tage den op over for EU.

Fødevarestyrelsen vil nu undersøge muligheden for at indføre mobile slagterier, så man som landmand kan skåne sine dyr for transport til et slagteri, hvis man ønsker det.

Facebook
Twitter