Landmænd og dyr ramt af den dårligste høst i 100 år: Det er en katastrofe

På grund af varmen er landmændenes udbytte faldet med 35 procent.

Der er krise på Ole Walthers marker i Agedrup nord for Odense. Det varme vejr har gjort, at han kun har produceret en tredjedel af, hvad han plejer. (Foto: Mikkel Leimand - DR Fyn)

Det er en dårlig sommer for de danske landmand. Rigtig dårlig endda. Faktisk er det den dårligste høst i flere generationer.

- Det generelle billede er, at vi kommer til at mangle omkring 35 procent af den mængde korn, vi plejer at have. Det er den største nedgang, vi har set inden for de seneste 100 år, siger Torben Povlsen, bestyrelsesformand for landbrugsorganisationen Centrovice.

Det hører altså til sjældenhederne, at høsten er så dårlig. Før denne sommer har der ellers været tre tørkeår, fortæller Torben Povlsen, men de er slet ikke på samme niveau som i år.

Forskellen er bare, at man i de tilfælde "kun" har set et fald i udbyttet med 20-22 procent.

- I år ser vi frem mod sensationelle, eller katastrofale, 35 procent. Det, tænker jeg, er træls. Det er rigtig, rigtig skidt, at vi har så lang en tørkeperiode, fordi det stykke arbejde, der er leveret, ser ud til at have været i orden. Folk har passet og plejet deres afgrøder, og de har fået dem etableret, siger Torben Povlsen og fortsætter:

- Så står vi her, og så spiller vejret imod. Det er selvfølgelig en del af gamet. Det er selvfølgelig rigtig, rigtig trist, når det sker. Men konsekvenserne er, at der er færre afgrøder at betale regninger med for den enkelte landmand.

Vådt forår og tørke

En af de landmænd, der har mærket det dårlige høstår på egen mark, er Ole Walther. Normalt giver hans 20 hektar nord for Odense omkring 110 tons korn. Men i år har han kun kunne aflevere 37 tons.

Altså en tredjedel af, hvad han normalt producerer.

Mange landmænd allerede har høstet deres marker. Ligesom her på Samsø i slutningen af juli. (Foto: Steffen M. Skjærlund)

- Den har ikke været spændende. Vi havde først et ret vådt forår, hvor vi kæmpede med at få sået. Så kom det fornuftigt op, og det så det egentlig godt ud. Men så blev det tørke, og det har virkelig været tørke, fortæller Ole Walther.

Den fynske landmand har aldrig oplevet noget lignende, og det går selvsagt udover økonomien.

- Det her år er meget ekstremt. Jeg håber ikke, det sker igen. Vi har ingen chancer for at få det til at forrente sig på min ejendom, siger Ole Walther.

Det er dog ikke kun landmændende selv, der har et hårdt år. Også de tilstødende erhverv, der plejer at gøre en forretning ud af enten at fragte kornet eller reparere maskinerne, kan se langt efter arbejde i år.

- Jeg tror, de går og fejer på værkstedet, for der er ikke nogen, der har råd til at sende maskinerne til service. Det skal kun være i yderste nødstilfælde, siger Ole Walther.

Pressede landmænd

Når man kigger på markerne, er det ikke umiddelbart til at se, at høsten skulle være dårlig i år.

- Det ser godt nok ud på afstand. Men der er altså nogle marker, der er fuldstændig brændt af, hvor det er lige før, det ikke kan betale sig at køre ud for at høste dem, siger Torben Povlsen.

De danske landmænd leverer fødevarer til hele kloden, og nu er de i en situation, hvor de er mere pressede, end de var i forvejen.

Noget af det eneste, der kan redde indtjeningen, er, hvis der skulle opstå tørke eller andre katastrofer rundt omkring i verden.

- Man plejer at sige, at egen succes er godt, men andres ulykke er ikke at foragte. Så hvis det skal være rigtig godt, så skal der ske et eller andet rundt om i verden, så vi bedre kan komme af med vores gode produkter. Så nu står vi faktisk lidt med fingrene i kagedåsen denne gang, forklarer Torben Povlsen, der dog ikke håber, at de udenlandske kollegaer skal opleve det samme, som de danske landmænd gør i år.

I Agedrup nord for Odense har Ole Walther en lille bøn til vejrguderne.

- Vi skal have regnvejr, og vi skal have meget vand. Man lad os lige vente en lille uge med at få vand, så har de sidste høstet. Det eneste vand vil hjælpe på er på majsmarkerne og græs til dyrene, men de mangler i hvert fald også mad, siger han.

Facebook
Twitter