Landmænd uenige om hemmelig bankpakke til landbruget

I landbruget er der vidt forskellige holdninger til, hvorvidt det er en god idé at presse bankerne til at hjælpe nød­lidende landmænd ud af erhvervet.

Det er faktisk en rigtig fornuftig idé at få ryddet op blandt de landmænd, der skylder mange penge væk.

Den fynske landbrugsforening Centrovice er positivt stemt over for et forslag, som erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i øjeblikket pønser på.

Ifølge Berlingske vil ministeren have bankerne til at droppe de landmænd, der er mest forgældede, så nye landmænd kan komme til.

Behov for generationsskifte

Og det er en glimrende idé, mener formand for Centrovice, Niels Rasmussen.

- Der er et behov for at få ryddet op gældsmæssigt på en del landbrug. Generationsskiftet er gået fuldstændigt i stå. Gennemsnitsalderen for landmænd er stigende, og erhvervet er på nuværende tidspunkt ikke attraktivt for den næste generation, siger Niels Rasmussen til DR Fyn.

Avisen skriver, at landets banker skal tvinges til at få 1.700 kriseramte og forgældede landmænd ud af det pressede erhverv over de næste år.

Forhandlingerne imellem ministeriet og banktoppen foregår angiveligt i det skjulte. Målet er at sikre landbrugserhvervet, arbejdspladser i Udkantsdanmark, eksporten samt netop generationsskiftet.

Utopisk tanke

Men ideen er helt ude i hampen, lyder det fra Bæredygtigt Landbrugs formand, Flemming Fuglede Jørgensen.

- Erhvervs- og vækstministeren tager fat i den forkerte ende af katten. Vi er nødt til først at få lavet nogle erhvervsbetingelser, der er til at leve med for landmændene - for gør vi det, så kan man efterfølgende gå ind og se på, hvilke landbrug der kan overleve, og hvilke der ikke kan, siger Flemming Fuglede Jørgensen i en pressemeddelelse.

Han efterlyser bedre rammevilkår blandt andet i forhold til vandmiljøet, så landmændene kan tjene penge og dermed fjerne deres gæld.

- Hvordan skal de unge landmænd skabe vækst, når forgængerne ikke har kunnet det med de nuværende rammevilkår? Det er en utopisk tanke, at bankerne vil finansiere unge landmænd med at køre en tabsgivende forretning videre, mener Flemming Fuglede Jørgensen.

Modvillige banker

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen vil ifølge Berlingske desuden have bankerne til at eftergive noget af gælden hos de landmænd, der har vist, at de kan køre bedriften med overskud, selvom de skylder penge væk.

Ideen har heller ikke fået en varm modtagelse i bankverdenen, skiver avisen. Bankerne frygter en hær af sure landmænd, der føler sig snydt, hvis de begynder at eftergive gæld til en lille gruppe.

- Det er en problematik, man er nødt til at tage fat på. Bankerne løser det ikke selv, for de ønsker ikke at tage det tab. Derfor er det en god idé, at Sass Larsen sætter fokus på det, siger Niels Rasmussen.

Henrik Sass Larsen har ikke ønsket at kommentere planerne over for avisen.

FacebookTwitter