Landsbykøbmanden tager huspriser med i faldet

Huspriserne falder op til 10 procent, når den lokale købmand i en landsby lukker. Det viser en opgørelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening.

En købmandslukning har negativ betydning for huspriserne i området. I Kirkeby på Sydfyn er der stadig liv i købmanden, og det mener beboerne holder hele samfundet oppe. (Foto: Danni Christensen © DR PENGE)

Når landsbyens købmand lukker, påvirker det også huspriserne i området.

En ny opgørelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening viser, at der ofte er tale om et prisfald på over 10 procent, når købmanden lukker.

I Kirkeby på Sydfyn har landsbybeboerne stadigvæk deres købmand, men de er bevidste om, at hvis købmanden rejser, får det betydning for deres huspriser, siger købmand Lotte Simonsen:

Faldende huspriser kan få folk til at gå fallit 

- Købmanden er vigtig, fordi butikken giver arbejdspladser i lokalområdet. Lukker købmandsbutikken, bidrager det til den udvikling, at flere flytter til byerne. Og det kan påvirke huispriserne negativt, siger boligøkonom Morten Skak fra SDU.

I nogle tilfælde kan de faldende huspriser få folk til at gå fallit. 

- Vi kan få den uheldige situation, at de, der har optaget for store lån i huset,  kan risikere, at værdien af huset går ned under lånene, og så bliver man det, vi kalder teknisk insolvent, siger Morten Skak.

Kirkebys beboere vil holde liv i købmanden

Det er ikke kun huspriserne, der er på spil for beboerne i Kirkeby, når man taler købmandens overlevelse. Det er et varmt emne i butikken, siger kunden Ketty Buch.

- Købmanden betyder alting for sådan et samfund, og det skal folk huske, siger hun.

En anden kunde, Anny Aagard, er enig i, at købmandsbutikken er afgørende for både huspriser, men også for det lille samfund generelt. 

- Købmand og skole er simpelthen alfa og omega for små samfund, og det er alle bevidste om.

Facebook
Twitter